In English
Hoppa till sidans innehåll

Orienteringens utvecklingsplan

Som orienterare blir du aldrig fullärd Utvecklingsplanen beskriver hur du kan utvecklas som orienterare och hur utvecklingen blir hållbar över tid. Tanken är att alla som vill bli bättre som orienterare ska kunna använda planen och känna ett den tillför ett värde. Även ledare och föreningar tror vi kommer ha stort värde av planen för att förstå hur en orienterare kan utvecklas.
  • Uppdaterad: 03 MAJ 2022 13:04

Länk till nya Utvecklingsplanen 2019

Svensk orienterings vision är att vara en idrott för alla hela livet. Våra två övergripande mål är att bli fler orienterare och att ha världens bästa landslag över tid. En nyckelfaktor för att nå dessa mål är att ge kunskap och inspiration till alla som vill utvecklas som orienterare, oavsett förutsättningar och ambition.

Denna tredje version av utvecklingsplanen bygger vidare på tidigare versioner och där vi har haft en tvärfunktionell grupp bestående av bland annat experter, forskare, lärare, tränare med flera. Allt för att säkerställa att vi har bästa möjliga kunskap samlad.

Detta är tanken med nya utvecklingsplanen:

Oavsett vilken ambition du har med din orientering är grunden för att utvecklas och att utvecklingen ska vara hållbar att du mår bra. För att bli en bra orienterare behöver du hitta rätt, springa fort och tänka rätt. Till sist behöver du hålla dig frisk och hel. Framgångsfaktorn för att få en hållbar utveckling över tid att få till helheten och att den utgår från individens behov. Denna bild summerar vilka färdigheter som är viktiga för att bli en bra orienterare.

utvecklingsplan

Utöver nämnda fem områden har vi valt att ta med ett par stödområden i form av Utvecklingsprocessen, som beskriver hur en jobbar med sin utveckling samt Träningsplanering och Analys som bland annat ger stöd i hur du kan planera, följa upp och förstå ditt nuläge.

Under varje huvudområde finns underrubriker tillsammans med en inledning (Start) som svarar på VAD som menas med rubriken, VARFÖR det är viktigt och HUR du ska utvecklas inom området. Alla områden ser lite annorlunda ut vad gäller omfattning och djup. Huvudsyftet med Utvecklingsplanen är inte att ge fullständig kunskap inom allt utan att få en helhetsbild av vad som krävs, hur du når vad som krävs och sedan finns tips, idéer och vägledning om du vill lära dig mer inom ett område.

Utvecklingsplanen ska kunna användas och fungera för alla som vill utvecklas oavsett förutsättningar och ambition samt för tränare och ledare som jobbar med individutveckling. 

Utvecklingsplanen är skriven utifrån individens perspektiv. Det gäller att beakta förutsättningar och ambition och nuläge och önskat läge för att förstå vad och hur något behöver utvecklas för att det ska vara relevant och hållbart. Vi har med detta tänk nästan helt valt bort att prata skillnader mellan till exempel kön, ålder och nivå. Vi behandlar inte heller miljön runt individen och hur en skapar en utvecklande miljö. Detta är en oerhört viktig del för att behålla och utveckla individer och som vi behandlar mycket i våra tränarutbildningar och andra utbildningar för ledare, tränare och föreningar.

Till sist, utvecklingsplanen är en digital produkt och tanken är att den ska vara levande och fyllas på med ny kunskap regelbundet. Vi har nu börjat med orienteringslöpning och unika delar som rör mountainbike-, preo- och skidorientering kommer att komma i framtiden. För att hitta nuvarande utvecklingsplan till dessa grenar, se www.svenskorientering.se

Här kan du läsa mer om processen och vilka som har varit med i att ta fram denna tredje version av utvecklingsplanen.

Vi hoppas att du ska få stor användning av utvecklingsplanen och stort lycka till i din utvecklingsprocess. Har du förslag på förbättringar eller tillägg, tveka inte att höra av dig till oss via This is a mailto link.

/Tomas Stenström, Idrottschef Svenska orienteringsförbundet.

Skribent: Monika Wikström
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Värmlands Orienteringsförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad

Besöksadress:
Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:
Tel: 0104764776
E-post: monika.wikstrom@ihva...

Se all info