In English
Hoppa till sidans innehåll

USM 2015


 Dags för invigningUSM 2015:

2015 avgjordes USM i orientering i Sundsvall. Värmlandstruppen inledde med två dagars förberedelser i Sundsvall som följdes upp med tre intensiva tävlingsdagar. Det blev dagar där skogsdistanserna bjöd på ruggigt svår orientering i tuff och krävande terräng, där det gällde att springa lite med bromsen i hela tiden.
Resultatmässigt bäst var Oskar Nyman, OK Tyr i H15 med en femte plats på långdistansen  och ytterligare sju placeringar bland de tjugo bästa. I distriktsstafetten kom första laget på en riktigt fin nionde plats och andra laget slutade 28:a.

Sammantaget var det en resa som innehöll både lek och allvar. Tack vare att vi var på plats ett par dagar innan tävlingarna startade kunde vi ägna oss åt lite mer än bara tävlingarna, vilket var uppskattat och värdefullt. För de flesta var det den svåraste orientering de mött men alla försökte och gjorde sitt bästa och alla åkte hem med nya erfarenheter.

Resan gjordes tillsammans med truppen från Örebro. De två första dagarna bodde vi på vandrarhem på Södra berget i Sundsvall. Vandrarhemmet låg ungefär halvvägs upp på berget och vi fick se både Charlotte Kalla och Johan Olsson passera på rullskidor i sin jakt på träningstimmar.

Torsdag - träningsdag

Torsdagen testade vi terrängen precis intill tävlingsområdet för skogsdistanserna. För många blev det en väckarklocka hur man skulle tänka och agera för att få flyt i orienteringen. Bitvis dålig sikt och växlande orientering med ibland få detaljer omväxlande med riktigt detaljrika områden gjorde det svårorienterat.
På eftermiddagen besökte vi utsiktstornet på Norra berget. Där fick vi även komma in på ett litet museum och titta på en uppstoppad Skvader, korsning mellan tjäder och hare som enligt en skröna sköts i trakterna i början av 1900 talet. Vi hann även med lite lekar innan dagen var slut.

Fredag - sprint

På fredagen lämnade vi vandrarhemmet för att flytta in på USM boendet där de flesta distrikten bodde. Därefter började allvaret när löparna gick till karantän inför starten.

Sprinten avgjordes i ett bostadsområde och det blev en snabblöpt tävling, där man inte hade råd med minsta misstag. Vi fick ingen topp tio placering, men väl fyra bland de tjugo. Dessa var Lukas Olm 15:e, Oskar Nyman 16:e i H15, Frida Johansson 17:e i D15 och Linda Gustafsson 19:e i D16.

Efter tävlingen var det traditionsenlig parad till invigningen och prisutdelning från dagens tävlingar.

Lördag – långdistans

Tidig väckning för de först startande och sedan avfärd mot arenan vid Stockviks skidstadion. Här väntade vad som skulle visa sig ruskigt svår terräng och banor som inte gav något tillfälle att slappna av i orienteringen. Många hade jätteproblem och det blev väldigt stor spridning i klasserna. De som lyckades minimera misstagen hamnade högt upp i resultatlistan. Oskar Nyman höll ihop sitt lopp på ett bra sätt. Han tog det medvetet väldigt lugnt i vissa partier vilket var en bra taktik. Oskar spurtade in som femma i H15, en placering som höll sig tävlingen ut. Lukas Olm som visat kanonform under hösten gjorde tidiga misstag och låg inte bättre än 60:e vid andra kontrollen. En stabil avslutning gjorde att Lukas klättrade till 14:e plats. Tidigt startande Lukas Katvala gjorde ett stabilt lopp och det räckte till en fin 16:e plats.
Övriga värmlänningar fick inte till orienteringen. Många tyckte de hade haft bra koll, för att en liten stund senare tappat kartkontakten och inte kunnat läsa in sig.

Lördag kväll innebar prisutdelning och disco för de yngre. För ledarna var det ledarträff, där Per-Anders Bergman och Henrik Gustavsson presenterade upplägget för nästa års USM. Ett mästerskap som ju avgörs i Karlstad med sprint på Kronoparken och skogsdistanserna på Norra Sörmon med gärdena vid Eriksberg som arena.

Söndag – distriktsstafett

Värmland hade två lag med i den ordinarie stafetten och ett rent H15 lag i den mixade klassen. Oskar Nyman fortsatte sin fina helg och hängde med tätklungan in till första växlingen. Lukas Olm gjorde en liten miss för andralaget och växlade en dryg minut efter täten.
På andra sträckan sprack det upp och det blev en tätklunga med tre lag. Frida Johansson gjorde några små missar innan varvningen men höll ihop avslutningen bra och växlade som åttonde lag. Olof Skoglund på tredje sträckan höll emot bra mot en stor jagande klunga bakifrån och släppte iväg Elsa Holmgård som 12:e lag, med häng på fjärde platsen.
Det bommades mycket på sista sträckan, men Elsa höll ihop sin orientering bra. Vid varvningen låg hon mitt i en klunga som åttonde lag och i mål kom hon på en fin nionde plats. Extra roligt för Olof och Elsa som efter en strulig långdistans fick visa vilken kapacitet de har.

Andra laget slutade på 29:e plats bland drygt 80 lag och H15 laget blev bästa kombilag.

Till sist vill vi rikta ett särskilt tack till Värmlands Skogskarlar och Värmlands Skogsflickor. Det är tack vare deras ekonomiska stöd vi kan genomföra ett förläger. Ett läger som är väldigt viktigt och som kanske betyder mest för deltagarna. Det är då de hinner umgås och det är då vi kan hinna med lite extra roliga saker.

/Pär Nyman

 

Avresa vid Sundsta

 

Dags för träning

Erik Oskar, Samuel och Lukas K hyllar Väsebussarna

H15laget och Adrian

Tjejerna på Norra berget

Truppen

Utsiktstornet norra berget

VOF lag 1

VOF lag2

Kontaktperson
Pär Nyman
This is a mailto link

 

Uppdaterad: 16 AUG 2017 16:35 Skribent: Pär Nyman
Epost: This is a mailto link

Länkar

EventorBanner150x35p


 

 
SKK_Emblem_Dark


SkolprojektetLoggahemsidan


Postadress:
Värmlands Orienteringsförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad

Besöksadress:
Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:
Tel: 0104764776
E-post: monika.wikstrom@ihva...

Se all info

Annons