In English
Hoppa till sidans innehåll

Markfrågor


Som orienterare måste visa hänsyn till växt- och djurliv, men också till de som äger marken vi orienterar på. Med de förhållanden vi har i Västerbotten (relativt få deltagare och stora skogsområden) innebär detta sällan några betydande restriktioner. I huvudsak orienterar vi på allemansrättslig grund. Läs om vad det innebär för dig som deltagare eller som arrangör i Allemansrätten och orientering, utgiven 2015. Omfattande information, regler etcetera om markfrågor finns på SOFT:s hemsida.

Att tänka på vid individuell träning eller träning i mindre grupp

Spring inte på tomtmark. Det gäller också hemfridszonen till en gård eller ett hus. Den är ofta är lite större - hur stor måste bedömas av var och en från fall till fall. Spring inte heller på åkemark med växande gröda. Skada inte staket.

Att tänka på då du arrangerar motionsorientering eller tävling (minimum)

Samråd och kom överens med den eller de som äger marken vid start/mål/arena samt vid bilparkeringen. Detta behövs sällan i friluftsområden, vid idrottsplatser o/e på kommunal mark, men måste bedömas i varje enskilt fall. Lägg banorna så att du minimerar risken för att deltagare springer på tomtmark, i hemfridzoner eller på växande grödor. Snitsla vid behov. Informera i PM om det finns särskilda hänsyn att ta. Inför tävling bör framförhållningen vara minst ett halvår.

Vid markfrågor eller om "markproblem" uppstår, kontakta This is a mailto link, 070-6068303.

Uppdaterad: 02 APR 2017 17:01 Skribent: Clas Fries
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

Postadress:
Västerbottens Orienteringsförbund
c/o Erik Johansson, Brännbackavägen 29
905 96 Umeå

Kontakt:
Tel: 0706014050
E-post: erik.johansson@inner...

Se all info