In English
Hoppa till sidans innehåll

Må bra

04 JUL 2022 10:00
Mens sana in corpore sano är ett latinskt uttryck som betyder ”en sund själ i en sund kropp”. I det här avsnittet, Må bra, tas en titt på sådant som är runt idrotten men som också är nog så viktigt för att just må bra och i slutändan prestera.
  • Uppdaterad: 17 MAJ 2022 09:31

Att vara hel och frisk över tid är de viktigaste faktorerna för att nå idrottslig framgång. Att vara i en miljö med bra förutsättningar för att må bra bidrar till ett långsiktigt engagemang i sin idrott, oavsett om det rör en elitsatsning eller på motionsnivå.

En av de viktigaste utmaningarna som idrottare är att hitta en balans mellan träning, återhämtning och annat som är viktigt i livet. En fysiologisk stress i form av ett träningspass behöver följas av kroppslig och mental återhämtning för att ge bra möjligheter till uppbyggnad av kroppen och till prestationsutveckling. 

Motivation
Vi kan vara motiverade av många anledningar. Inre motivation bygger på glädje, nyfikenhet och att vi gör något för aktivitetens egen skull. Genom att jobba med inre motivation kan vi förbättra vår prestation. Genom kunskap om målinriktning och hur vi definierar framgång kan vi få kunskap att undvika en del fällor på vägen.

Glädje i idrotten
Vi mår bättre och känner oss lyckliga om vi är engagerade och får möjlighet att utveckla våra förmågor. Engagemang och glädje är viktiga delar inom idrotten. Att ha roligt är en stark motiverande kraft att vilja fortsätt träna och utvecklas.

Hantera psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa hör till våra vanligaste folksjukdomar och innefattar bland annat depression, ångest, prestationsångest, stress och ätstörningar. Psykisk ohälsa är ett växande problem i samhället och undersökningar som gjorts tyder på att elitidrottare drabbas i samma utsträckning som alla andra. 

Här kan du läsa mer om att må bra i idrotten utifrån rubricerade områden:

Måbra kopiera.png

Det ska också noteras att det senare i den här serien kommer ett avsnitt som heter frisk+, vilket är mer idrottsspecifikt och rör kost, vila, allsidig träning och ahntering av skador.
Nästa vecka kommer dock fokus sättas på mentala färdigheter för orientering då första delen av två som rör "att tänka rätt" publiceras. 

Skribent: Magnus Sundmark
E-post: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Fazer LOGO Webb.png

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info