In English
Hoppa till sidans innehåll

Tänk rätt - del 1

11 JUL 2022 10:00
Det här med nervositet? Koncentration? Mental styrka? Hur funkar det egentligen? Vad är det för något och hur kan jag bli bättre på att hantera det? Är du nyfiken? Läs mer kring att "tänka rätt" och utveckla dina förmågor.
  • Uppdaterad: 17 MAJ 2022 09:31

VAD?
För många orienterare är tävlingen sanningens ögonblick. Det är då all träning, motivation och vilja ska samlas för prestation. Tävlingssituationen kan upplevas inspirerande eller hotfull, men oavsett vad du känner kan du genom reflektion och förberedelser träna upp din förmåga att göra val och agera på ett sätt som hjälper dig att prestera.

VARFÖR?
Under loppet bör du fokusera på det som går att påverka. Genom att träna på rätt beteenden, acceptera det som är utanför din kontroll och arbeta med att ta tillbaka uppmärksamheten till nuet frigörs kraft till att lösa de uppgifter som ett orienteringslopp medför.

HUR?
Genom att vara medveten om sina egna reaktioner förstår vi bättre hur vi reagerar i utmanande situationer under en orienteringstävling. Genom att reflektera inte bara över vägval utan även över de egna reaktionerna under stress ökar möjligheterna att handla rätt och ta logiska beslut. Genom att lära sig mer om hur man själv fungerar ökar man förmågan att agera istället för att reagera i stunden. Medvetenheten skapas genom att tänka igenom varför vi gör som vi gör.

I detta avsnitt får du lära dig mer om hur tankar, känslor och beteende hänger samman och kan påverka dig under träning och tävling.

Grundläggande strategier
Precis som vi kan träna upp vår fysiska förmåga kan vi träna på och reflektera kring hur tankar, känslor och beteenden hänger ihop och samspelar under träning och tävling. Detta kapitel hanterar acceptans och att sätta mål.
Läs mer här:Tänkarätt grund kopiera.png

Före loppet
Innan loppet är det lätt att reagera på känslan i kroppen och på negativa tankar. Genom att öka medvetenheten, normalisera och återknyta till vad du ska göra kan man öka möjligheten att agera medvetet istället för att automatiskt reagera på ett sätt som kanske inte alltid är bra för prestationen.
Läs mer här:
Tänkarätt före kopiera.png

Nästa vecka kommer del två av "tänka rätt" och då behandlas mentala färdigheter under och efter loppet. Missa inte det!

Skribent: Magnus Sundmark
E-post: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Fazer LOGO Webb.png

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info