In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Svensk Orientering

Tänk rätt - del 2

18 JUL 2022 10:00
Att hålla rätt fokus och koncentration under ett orienteringslopp kan vara en riktigt utmaning. Hur kan man tänka rätt då? Läs vidare i det här inlägget och ge dig själv mer insikt och kunskap i de mentala färdigheterna.
  • Uppdaterad: 17 MAJ 2022 09:32

Att tänka rätt under loppet
När vi blir stressade ökar risken att vi vill bli av med jobbiga känslor så fort som möjligt och att vi därför i stunden reagerar på tankar och känslor. Tydliga beteendemål sänker ofta anspänningen då man som orienterare kan rikta fokus mot något man kan påverka.

VARFÖR?
När vi blir stressade ökar risken att vi vill bli av med jobbiga känslor så fort som möjligt och att vi därför i stunden reagerar på tankar och känslor.

HUR? 
Genom fokus på uppgiften i form av beteendemål och att känna igen egna beteenden under utmanande situationer kan vi öka sannolikheten att vi tar kloka beslut.

Läs vidare
Här kan du läsa de andra texterna under avsnittet Under loppet:

Tänkarätt under kopiera.png

Analys av beteende
Att analysera vårt eget beteende kopplat till tankar och känslor ger oss ett bra underlag att hämta kunskap från vår egen vardag. Genom att analysera inte bara våra vägval utan även hur vi fattar besluten under loppet, bygger vi en grund för att gå från reflektion över de beslut vi redan har gjort, till att utveckla en förmåga att reflektera över beslut samtidigt som vi gör dem. 

block-efter-loppet.jpg

I ett första steg kan man prata om reflektion över det man har gjort. Genom att träna upp denna förmåga är det ofta lättare att komma till steget att reflektera i det man gör, att bli uppmärksam på sitt eget beteende och styra det på ett effektivt sätt samtidigt som man orienterar.

Öka din förståelse om hur du själv och de du tränar agerar. Om ni hittat typsituationer som återkommer, sätt upp en plan för ett optimalt beteende och jobba med målsättningsarbete för att utvärdera framstegen.

Under analysen av ett lopp är det därför viktigt att förutom vägval och sträcktider analysera dina egna reaktioner och beslut i skogen. Tänk igenom situationer under loppet, och hur du reagerade när de uppkom. Vad gjorde du? Vad blev konsekvenserna?

Det var allt om att tänka rätt, nästa vecka blir det fokus på allsidig träning, hantera skador, kost och vila under rubrikten Frisk+. Håll utkik!

Skribent: Magnus Sundmark
E-post: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Fazer LOGO Webb.png

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info