In English
Hoppa till sidans innehåll

Färre än var tionde banläggare är kvinna

09 SEP 2019 14:01
Orientering anses av många vara en relativt jämställd idrott, men så är det inte om man tittar på arrangörssidan. En kartläggning visar att det är betydligt fler män än kvinnor som blir tävlingsledare och banläggare vid arrangemang i Västergötland.
  • Skapad: 09 SEP 2019 14:01

Styrelsen i Västergötlands OF har gjort en kartläggning kring könsfördelningen hos huvudfunktionärerna på distriktets tävlingsarrangemang under de senaste fyra åren. Statistiken baseras på den information som finns tillgänglig i Eventor och ser tillbaka fyra år i tiden, alltså 2015–2018.

Ett arrangörsled som inte speglar medlemmarna
Tittar man på hur medlemsantalet fördelar sig mellan män och kvinnor i orienteringssporten så är det förhållandevis lika. 56 procent av landets orienterare är män och 44 procent är kvinnor. Trots detta utgörs mindre än en fjärdedel av distriktets tävlingsledare av kvinnor, alltså en klart mindre andel än vad medlemsbasen visar. Varför är det så?

6 av 68 banläggare är kvinnor
Går man över på statistiken kring banläggare så ser det ännu mer skevt ut. I snitt har det bara varit 6 st kvinnliga banläggare per år, medan det motsvarande antalet för män är 62 st. Förmågan att lägga riktigt bra banor bygger bland annat på intresse, utbildning och erfarenhet. Det har alltså ingenting med könstillhörighet att göra. Ändå är mindre än en tiondel av alla banläggare i distriktet kvinnor.

Även rollen som tävlings- respektive bankontrollant är mansdominerad. För tävlingskontrollant är fördelningen kvinnor 5 st och män 44 st, och för bankontrollant kvinnor 2 st och män 47 st. Över 92 % av distriktets kontrollanter är alltså män. Behöver det verkligen vara så?

Vad är nästa steg framåt?
En framgångsrik idrott bygger på att alla får vara med och tycka till, oavsett om du är kvinna eller man. Styrelsen i Västergötlands OF hoppas genom denna kartläggning göra er där ute i föreningarna uppmärksamma på att arrangörssidan av vår idrott tyvärr är långt ifrån jämställd. Vi hoppas att ni funderar lite extra inför ert nästa arrangemang kring vilka som får vara med och tycka till. Har alla fått samma chans? Vad kan vi göra för att skapa en mer jämställd idrott? Kan det finnas folk i föreningen som vill vara t.ex. banläggare men som aldrig fått frågan?

I denna kartläggning har vi endast kikat på de arrangörsroller som finns angivna i Eventor, men för att skapa ett arrangemang behövs naturligtvis en uppsjö av olika roller. Och vi är fullt medvetna om att könsfördelningen behöver ses över även i andra funktioner. Fundera i föreningen över om det finns en tydlig könsfördelning även på följande funktioner: servering, arenabygge, prisutdelning, start, parkering, miniknat, speaker, toaletter, duschar, Eventor/hemsida, sekretariat, barnpassning osv. Vad kan ni göra för att bryta eventuella mönster inför ert nästa arrangemang?

Utbilda era nya (och gamla) funktionärer!
Västergötlands OF arrangerar årligen utbildningar och nätverksträffar för bland annat tävlingsledare, banläggare, kartritare och ungdomsledare. Det är ett perfekt sätt att bredda er arrangörsstab. Vilka deltar från er förening nästa gång? Spana in hemsidan och nyhetsbrevet för att veta när nästa träff är.

Bakgrund till kartläggningen
Ett av Västergötlands OF:s utvecklingsmål för 2019 är att arbeta för en mer jämställd orienteringsidrott. Under 2019 finns följande mål uppsatta i verksamhetsplanen kring just jämställdhet:
• Sträva mot 50–50 könsfördelning i VOF:s styrelse och kommittéer, samt se över om arrangemang i förbundets regi kan bli mer jämställda.
• Lyfta frågan kring jämställdhet i föreningars styrelse och kommittéer med distriktets föreningar.
• Se över hur jämställdhet kommer fram i det bild- och textmaterial som förbundet producerar och använder.
• Kartlägga jämställdheten gällande huvudfunktionärer, tävlingsjury och kontrollanter i samband med distriktets arrangemang.
• Förtydliga i Västgötamodellen att priser (vid prisutdelningar) ska vara likvärdiga oavsett kön.

//Styrelsen i Västergötlands OF

Skribent: Magnus Sundmark
Epost: Adressen Gömd

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Box 418
541 28 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: This is a mailto link

Se all info

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner