In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: unknown

Förtydligande gällande efteranmälningsavgift för öppna klasser

19 AUG 2019 11:19
Sedan 1/1 2019 är det möjligt för arrangörer att ta ut en efteranmälningsavgift även för startande i Öppen klass, vilket beslutades av förbundsmötet 2018. Nedan följer ett förtydligande kring beslutet.
 • Uppdaterad: 21 AUG 2019 11:19

Västergötlands OFs föreningar har gemensamt vid årsmötet 2018 tagit beslut om att det arrangörer ska ha rätt att ta ut efteranmälningsavgift motsvarande 50% för Öppna klasser, precis som för Tävlingsklasser. Undantaget är inskolning och U-klasser.
Frågan var uppe som en motion inför förbundsmötet 2018 där Västergötland, efter beslut från vårt egna årsmöte, röstade för förslaget. Det gick igenom på förbundsmötet i mars 2018 och nu är det infört från 1/1 2019. Alla arrangörer använder inte möjligheten, men från centralt håll är det detta som rekommenderas då det var Västgötaföreningarnas samlade önskan, liksom föreningarnas beslut nationellt. 

I grunden kan det ses som en vanesak. I de flesta andra liknade idrotter (löpning, terränglöpning, skidåkning etc) ökar anmälningsavgiften ju närmare tävlingsdagen du kommer, även om du deltar som motionär (öppen klass).
Det är få exempel som haft det som orienteringen. Att det ska vara möjligt att, utan extra avgift, vänta med anmälan till tävlingsdagen. Det har orienteringssverige nu beslutat ändra. Möjligheten att anmäla sig på tävlingsdagen finns ju kvar, men, vill man som "öppenklass-löpare" ha friheten att besluta om deltagande efter sista ordinarie anmälan gått ut får man framledes, precis som löpare i tävlingsklass, vara beredd att erlägga efteranmälningsavgift vanligen motsvarande +50%.

Grafen nedan visar modellen för anmälningsavgifter före 2019, Tävlingsklass=Blå, Öppen klass=Röd
Tidigare var det samma avgift för Öppna klasser oavsett när anmälan skedde, medan avgiften för löpare i tävlingsklass ökade succesivt.

Grafen nedan visar modellen för anmälningsavgifter från 1/1 2019. Tävlingsklass=Blå, Öppen klass=Grön

Från 1/1 2019 är avgiftsmodellen för löpare i tävlingsklass fortsatt den samma medan även löpare i Öppen klass har belagts med efteranmälningsavgift. Dock ej 100% på tävlingsdagen, det gäller endast tävlingsklass.

Om anmälan bara kommer in i tid, samma för Tävlingsklass som Öppen klass, så är ju kostnaden den samma som tidigare. Önskar man ha friheten att välja senare, ända fram till tävlingsdagen, ja, då kostar det, precis som för tävlingsklass, 50% mer. Det blir liksom ett val man gör som deltagare. Vill jag betala mindre anmäler jag mig i tid, vill jag ha friheten att välja när dagen kommer jag då kostar det en efteranmälningsavgift.

Vill man anmäla sig i tävlingsklass på tävlingsdagen får man som löpare vara beredd på att det är 100% extra avgift. Det är ingen ny regel, den möjligheten har funnits sedan tidigare, men värt att notera.

Västergötlands OF har förståelse för att en del löpare överraskas av den nya efteranmälningsavgiften för Öppna klasser då de kommit ut på tävlingar under våren och sommaren. Förändringen har dock aviserats från förbundets sida mycket flitigt under flera månader genom nyhet på hemsidan, i nyhetsbrev och via våra kanaler i sociala medier. Dessförinnan har ju själva motionen om förändringen delgivits föreningarna inför årsmötet där beslutet togs likaså delges alltid förändringar som tas vid ett förbundsmöte.
Västergötlands OF har även informerat om förändringen vid sammankomster såsom arrangemangsträffar under våren. Där har inriktningen varit att efteranmälningsavgift för öppna klasser skall införas i Västergötland vid samtliga arrangemang, detta eftersom det är beslutet som vårt årsmöte, distriktets föreningar, tog 2018.

Önskar någon västgötaförening få ett nytt beslut på plats föreslås att man driver frågan. Dvs, motionerar om det till förbundsmötet 2020, alternativt, som lokal avvikelse från gängse regler, till VOFs årsmöte. På det viset får Västergötlands föreningar åter diskutera och ta beslut i frågan vid vårt årsmöte i mars 2020.

I nuläget är det svårt att se att VOFs styrelse eller tävlingskommitté skulle lyfta frågan nu när föreningarna tog beslut i frågan så sent som i fjol. Men förbundet är så klart fortsatt lyhörda kring vad som dyker upp i frågan.

Skribent: Magnus Sundmark
Epost: Adressen Gömd
 1. Ni har missat syftet med Öppen Klass. Det är t o m så att jag sticker ut hakan och säger att anmälningsavgiften skulle vara lägre för att locka till oss dom som aldrig provat på. 50% rakt över för Öppen, för ungdomar åtminstone.

  (Michael Hallgren 2019-08-29 kl 14:19) Anmäl
 2. Likaså är det möjligen intressant att undersöka den förmodade ökningen gällande föranmälda i öppen klass.

  (Magnus 2019-08-26 kl 10:44) Anmäl
 3. Jag anser att ni som tog beslutet har missad poängen med öppna klasser. De är till för att bjuda in nya/nyfikna och för fritidsmotionärer som i många fall inte kan planera i förväg och med fasta starttider, det är inget "val" man gör. Varför ska man bestraffas för det? Jag har redan avstått en rad tävlinger pga merkostnaden och så kommer det fortsätta. Vänligen inse dock att jag då inte heller kommer att stå till förfogande som funktionär vid tävlingen heller.

  (Reinhold 2019-08-24 kl 12:02) Anmäl
 4. Vore intressant att följa upp hur många starter vi tappar i öppna klasser 2019 jämfört med 2018/2017/2016. Kan VOF tänka sig sammanställa en sådan statistik och presentera i November ?

  (Åke Wijkmark 2019-08-21 kl 15:40) Anmäl

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Box 418
541 28 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: This is a mailto link

Se all info

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner