In English
Hoppa till sidans innehåll

Rekryteringslyftet

28 JAN 2021 15:42
2020 har varit ett år som till stora delar varit lamslaget av Coronapandemin. Det har därför också gett styrelsen och kansliet möjlighet att blicka framåt och planera för kommande projekt. Här presenteras ett av de projekten.
  • Skapad: 28 JAN 2021 15:42

I november 2020 beviljades Västergötlands OF projektmedel från Skogssportens Gynnare och Svenska Orienteringsförbundet för en ny insats gällande rekrytering.

Projektidén är att avsevärt sänka tröskeln för föreningar och ungdomsledare till att genomföra vanliga nybörjarkurser för barn och ungdomar genom att skapa en strukturerad, pedagogisk och samtidigt mycket enkel metod. Som ofta påtalas har vi inom orienteringen fantastiskt mycket bra material, koncept, produkter och litteratur. Vi har bra struktur i färgskalan, utvecklingstrappan, utvecklingsplanen och våra utbildningar. Det finns bra underlag och stöd för OL-träning på alla nivåer. Vad kan behövas mer?

En lucka att fylla
Under coronavåren har förbundet upplevt en del inställande av barn- och ungdomsverksamhet och kanske framförallt en hel del utebliven nyrekrytering. Gällande rekrytering finns ett helt färdigt format för vuxenutbildning genom innehållet i Bredd- och motionsutbildningen, BMU. Men hur är det egentligen med vanliga, ordinära ”nybörjarkurser”?
Nä, det finns faktiskt inget samlat grepp om det.
När det gäller rekryteringsverksamhet är det i nuläget upp till var förening att knåpa ihop ett eget format, självklart med gott stöd för allt ovan nämnt, men ändå, ett pusslande.

”Ready-to-go”-koncept
Det Västergötlands OF avser att göra, tillsammans med Gynnarna och SOFT, är att forma ett ”ready-to-go”-koncept för i första hand grön, vit och gul nivå. Skapa en mycket enkel och tydlig struktur för genomförande med koppling till färgskalan och utvecklingsplanen.
Avsikten är att sänka tröskeln för framförallt det flertalet mindre och medelstora föreningar som inte har ett överskott på ledarsidan och i många fall kämpar med genomförandet av verksamhet. Att möjliggöra för dem att genomföra rekrytering och barn- och ungdomsverksamhet systematiskt och regelbundet utan extra ansträngning och utan att behöva ”uppfinna hjulet” inför varje träning, varje säsong. Det här är insatsens huvudfokus.

Arbete som kommer ingå i projektet utöver huvudfokus är att underlätta föreningarnas marknadsföring genom att ”konceptifiera” upplägget grafiskt och skapa mallar för annonser, affischer, inbjudningar, webb-pluggar osv.
Nyttjandet av detta ska vara kostnadsfritt och tillgängligt för landets alla orienteringsledare.

Samlande av stödmaterial
Utöver ovan beskrivna huvudfokus finns tankar om att även samla mycket av nu tillgängligt stöd, återigen för att underlätta för ungdomsledarna att vara just ungdomsledare. Även att underlätta ytterligare genom att skapa fler färdiga, mallade, träffar för grön-gul, som kan skapa variation och repetition. Vidare kan också underlag för behålla verksamhet orange-violett adderas. Tanken är också att konceptet i sin helhet ska gå att knyta till märkestagning för de föreningar som vill hänga upp ungdomsverksamheten på något stimulerande.

Insatsen som beskrivs ovan går under projektnamnet Rekryteringslyftet och Västergötlands OF kommer att arbeta intensivt med detta under första halvan av 2021. Eventuellt blir det en smyglansering under våren men annars är målet att allt ska vara färdigt för nyttjande under hösten 2021.

Skribent: Magnus Sundmark
E-post: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info

Annons