In English
Hoppa till sidans innehåll

Både plus och minus i statistiken för 2021

15 DEC 2021 10:43
När det återstår ett par veckor av 2021 summeras orienteringsåret i Västergötland och det går att peka på flera positiva punkter även om pandemin så klart färgar siffrorna.
  • Uppdaterad: 15 DEC 2021 10:43

För ett år sedan planerades det rejält för 2021 och både förbund och föreningar/arrangörer siktade på ett mer normalt år än det 2020 bjudit. Nu satte pandemin åter käppar i hjulen och verksamheten under hela våren blev ordentligt påverkad med uteblivet tävlande och begränsade föreningsverksamhet. Vändningen kom med sommaren och från 1 juli lättades restriktionerna succesivt för att den 29 september i princip avvecklas helt, i alla fall för alla vaccinerade. Men säg den lycka som varar. Nu i slutet av året ökar smittspridningen igen, restriktioner har återinförts och det pratas om ytterligare fler restriktioner för att bromsa smittspridningen åter och begränsa pandemins påverkan på samhället och vården.

Pandemins härjningar påverkar såklart siffrorna för året men det finns ändå en del ljusglimtar att skönja.

Trots en utebliven vårsäsong arrangerades 38 tävlingar i distriktet, att jämföra med ca 50 ett normalår.
Antalet tävlingsamälningar på dessa landade på 23495 st mot ca 36000 st ett normal år. Det är imponerande, att nästan 2/3 av anmälningarna under ett normalår uppnås när hela vårsäsongen uteblev.

Medlemsantalet ökar. Enligt medlemsregistret i Idrottonline och antalet registrerade löpare i Eventor har ökat med närmare ca 4 % under pandemin.

Jämfört med 2020 tredubblades snittävlandet bland de Eventorregistrerade västgötalöparna men nivån är ändå fortsatt något låg, motsvarande ca 75 % mot ett normalår.

Antalet individer som tävlar minst en tävling per år (registerat i Eventor) är den faktor som tydligast minskat under pandemin. Här syns en nedgång från 2019 till 2021 på närmare 30% och är lika för både vuxna och ungdomar. Det är alltså lite motsägesefullt då medlemsantalet och tävlingsstatistiken visar goda siffror är det en ganska markant nedgång på antalet tävlande individer.

Delvis går det säkert att hänvisa till pandemin och inställandet av många arrangermang, samt att arrangerandet sett annorlunda ut, tidvis. Det går att tänka att det är "sällan-orienterarna" som inte kommit iväg alls under pandemin medan "den inbitne orienteraren" sökt upp och nyttjat de möjligheter som givits. Det går även att anta att fler orienterat mer på veckans banor och lokala initiativ och nöjt sig med det.
Den här analysen är spekulativ och det går säkert att tänka sig både fler och andra anledningar. Samtidigt är det synd att fokusera för hårt på vikande siffror när det också finns ljusglimtar. De långsiktiga konsekvenserna efter pandemin kommer vi inte se än på ett par år. Vad vi lärt oss och lär oss, vad vi tar med oss framöver och hur orienteringen förändras av pandemin är ännu höljt i dunkel då pandemin fortsatt pågår. 

Blicka framåt
Med spänning och tillförsikt blickas mot 2022 där goda förutsttningar för orientering i Västergötland föreligger.
-Tävlingsprogrammet för 2022 är lika attraktivt som vanlig med massvis med inbjudande arrangemang.
-Ett helt nytt material, Orienteringskurser för barn och unga, har tagits fram för att underlätta för ALLA föreningar att bedriva, både rekrytering och attraktiv ungdomsverksamhet.
-Ett stående erbjudande om föreningsutveckling, Föreningslyftet, finns för de föreningar som vill skapa extra kraft genom nytag.
-Stort utbud av attraktiv ungdomsverksamhet med Västgötatoppen, Västgötatruppen, O-Camp och mycket mera.
-Fortsatt föreligger fokus på ledarutveckling där Ledarlyftet erbjuder flera goda förutsättningar för att stärka föreningarnas ledare.

Med ett ökande medlemsantal, attraktiva tävlingar och ett gott stöd för föreningar och ledare kan 2022 bli ett riktigt härligt orienteringsår! 

Skribent: Magnus Sundmark
E-post: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Fazer LOGO Webb.png

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info