In English
Hoppa till sidans innehåll

Ledare: Det bästa med orientering

14 JUN 2022 11:15
Emma Kindbom, IF Hagen och styrelseledamot i Västergötlands OF:s styrelse skriver i sin ledare om vad som är fantastiskt med att vara ungdomsledare och uppmanar fler unga till att bli ledare.
  • Uppdaterad: 14 JUN 2022 09:15

Orientering är något av det bästa som finns! Men det är inte de 15, 35, 70 eller 100 minuterna man är ute på banan som är det bästa, det är helheten och minnena som är det bästa.

Att få åka på tävlingsresor, läger och stafetter med mina klubbkompisar är något av det bästa jag vet. Det har tagit mig från norr till söder, öst till väst, och gett mig oändligt med underbara minnen. Det är något som jag hoppas att jag får fortsätta uppleva i många år till och det är något som jag brinner för att föra vidare till andra.

Att vara ungdomsledare är otroligt häftigt. Att få vara med och skapa minnen hos ungdomarna och ge dem en meningsfull fritid är extremt hedrande om man tänker efter. Det är något som borde belysas och värdesättas ännu mer!

För mig handlar det inte om segrar och medaljer. Givetvis är det roligt och någonting man hoppas på, men det är helheten som är det viktigaste. Att ungdomarna får uppleva någonting som de kan ta med sig vidare i livet, oavsett om de fortsätter som orienterare eller inte.

Det är oerhört kul och givande att stå längs ett upplopp och heja fram någon som är på väg mot sitt livs lopp, att ge nått sista litet tips innan start till någon som är nervös, att förklara för någon som är på sin första stora tävling hur en karantän fungerar, att följa upp någon i skogen, att se någon sitta sönder en stol under en lek, att påminna någon att hänga upp sin blöta handduk, att få ett gäng ungdomar att börja städa, att sitta uppe halva natten och planera morgondagens aktiviteter eller att bara trösta någon som av nån anledning inte mår så bra. Det är till och med kul att hacka upp 20 gurkor och stå och röra en evighet i en stor gryta korvstroganoff (ni som varit ledare vet hur mycket tid matlagning tar…), om man tänker på att man gör det för något bra.

Och vad är det kanske bästa av allt? Jo, att man samtidigt som man ger ungdomarna upplevelser får bygga på sin egen bank av fina minnen.

Jag hoppas med denna text och med mitt engagemang kunna inspirera fler unga till att vara ledare. När jag är ledare tillsammans med andra vill jag dela med mig av mina erfarenheter och tricks när det kommer till att vara ledare för ungdomar. För självklart är det inte alltid enkelt, men det är nästan alltid roligt och lärorikt och jag tror att man själv blir en bättre människa av det också.

Min tid som ungdomsledare inom VOF är snart förbi, jag fyller 25 i år och det är dags att lämna över till nya ledare. Mina år som O-Camp-ledare och Västgötatruppen-ledare hade jag för inget i världen velat vara utan och jag tar med mig lärdomar för livet. Tänk vad mycket jag lärt mig, fått uppleva och många jag lärt känna sedan jag var med första gången som 17-åring för 8 år sedan. Tack alla som varit med på den resan som ledare tillsammans med mig!

Till sist hoppas jag att jag har fått vara med och skapa oförglömliga minnen hos många, många barn och ungdomar under de åren jag varit ungdomsledare inom Västergötlands orienteringsförbund, och jag hoppas att fler unga ledare vill ta vid och fortsätta sprida det bästa med orientering.

Emma Kindbom

Är du ung orienterare i Västergötland och vill bli ledare nästa år? Kontakta kansliet eller någon av ungdomsledarna.

Skribent: Emma Kindbom
E-post: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Fazer LOGO Webb.png

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info