In English
Hoppa till sidans innehåll

Ledare: Det våras för orienteringen!

26 JAN 2022 14:19
Magnus Sundmark, verksamhetsledare på Västergötlands OF och aktiv i IK Gandvik reflekterar i sin ledare om två år med pandemin, över våren som väntar och hyser samtidigt stora förhoppningar om mer normalitet framöver.
  • Uppdaterad: 26 JAN 2022 14:19

I mars är det två år sedan de första pandemirestriktionerna infördes i Sverige och sedan dess har i princip all orienteringsverksamhet påverkats, mer eller mindre, periodvis. Tiden har varit prövande och krävt flexibilitet och nya metoder. Mycket verksamhet och många arrangemang har antingen ställts in, flyttats eller åtminstone behövt anpassas. Men, från min horisont, har västgötaorienteringen klarat av denna hantering bra. På förbundsnivå har vi tagit del av de stöd som möjliggjorts, vågat planerat framåt, klarat av att anpassa verksamhet och försökt bistå föreningarna med relevant och korrekt information och stöd. Vi har prioriterat ungdomsverksamheten och i många avseenden kunnat genomföra denna, men ett fåtal undantag. Bland föreningarna har det mesta fungerat väl också, givet förutsättningarna. Det är klart att ungdomarnas verksamhet i vissa fall kommit i kläm och att många orienterare saknat våra arrangemang då tävlingsstopp förelegat. Samtidigt har det kraftsamlats i stugorna och orienteringsalternativ som öppna träningar, naturpass, Hittaut och veckans banor har fungerat som alternativ att släcka orienteringstörsten med.

Nu härjar coronavarianten Omikron, med rekordhöga smittotal i samhället och med ett antal restriktioner som följd. För orienteringens del påverkar det främst möjligheten till utbildning och möten, framför allt i större skala, men även för mindre sammankomster är digitala alternativ att föredra. Svenska Orienteringsförbundet uppdaterar sina råd och anvisningar till orienteringsföreningar succesivt och på orientering.se går att läsa in sig på vad man har att förhålla sig till givet för tillfället rådande restriktioner.

En mer normal vårsäsong?
Vet inte om det är att sticka ut hakan men, även med Omikron och nu rådande restriktioner, bör vi kunna se fram emot en mer normal vårsäsong. Ännu föreligger inga restriktioner som begränsar våra arrangemang utomhus och enligt myndigheternas senarier för utvecklingen av smittspridningen framöver så väntas den gå ner. I bästa fall kan en del restriktioner lättas redan från 9 februari.
Lite beroende på hur läget sedan ser ut när vi kommer in i mars kan det tänka sig att arrangörer kan begränsas i fråga om servicenivå, t ex gällande inomhusarena, marka, dusch, men för själva tävlandet borde det inte kunna finnas några hinder. Jag tror verkligen att vi har en härlig orienteringsvår att se fram emot!
Ska väl tillägga ett peppar, peppar… man vet ju aldrig med den här smittan.

Planera och förbered vårens verksamhet
Det känns då också som att det är dags att sätta fart. Att planera, förbereda och ladda för en fantastisk comeback för orientering, i mer normalt format, under våren. Det gäller då inte bara arrangemang och tävlingar utan även föreningsverksamheten, ungdomsverksamheten och kanske framför allt nybörjarverksamheten. Nu är det ett mycket bra läge att ta tid till att planera och förbereda vårens föreningsverksamhet och det finns mycket stöd att ta del av.

Nyligen har nya orienteringskurser för barn och unga lanserats i ett komplett material för enkelt användande. Färdiga kurser finns för grön, vit och gul nivå och syftet med framtagandet är att underlätta för så många föreningar som möjligt att kunna erbjuda effektiv ungdomsverksamhet med hög kvalité. Det kan även avslöjas att arbete pågår för att även ta fram material för orange och violett nivå med planerad release i slutet av året.

Unikt tillfälle att utbilda ledare
För verksamhet behövs såklart ledare och då är det ju lite surt att en del av det planerade utbildningsutbudet redan behövts ställas in i och med rådande restriktioner, MEN (ja, ett stort men), det finns fortsatt otroligt bra, näst intill unika, möjligheter att utbilda fler ledare i föreningen. Svenska Orienteringsförbundet erbjuder en Barntränarutbildning digitalt med start i slutet av februari och sedan erbjuds även en Ungdomstränarutbildning i Skövde under helgen 18-20 mars.
Utbildningarna erbjuds dessutom till 50% reducerad kostnad, vilket gör möjligheterna än mer attraktiva. Ett mycket bra tillfälle att passa på.    

Längtan efter #merskärmtid
För egen del ser jag otroligt mycket fram emot våren. Jag ser fram emot att springa mer orientering och att få mötas på flertalet ”normala” arrangemang, både i skogen, på arenan, vid klubbflaggan och vid markan. Det finns även en längtan efter mer, obehindrad, föreningsverksamhet. Att kunna ordna och delta på verksamhet i klubben, utan restriktioner. Det är också efterlängtat att få arrangera tävlingar igen. Detta efter att både 2020 och 2021 tvingats ställa in, eller rejält fått ställa om, både Häxjakten och Sommarlandssprinten.
Jag, som ändå också arbetar med orientering dagligen, längtar helt enkelt efter #merskärmtid i skogen oavsett om det gäller som arrangör, funktionär, ledare eller aktiv och jag både tror och hoppas att det är fler som är lika taggade som mig på att få rejäl fart på orienteringshjulen igen. Tillsammans bland ledare, i föreningen, i kretsen och i distriktet kan vi skjuta gemensam fart på alla nivåer. Det skapar goda förutsättningar för ett nytt orienteringslyft under det här året, 2022!

Länkar som tillägg
Möjligen lite okonventionellt att addera länkar till en ledare men det gör det såklart enklare för de som fastnar för något av tipsen som nämns att finna den information som hänvisas till.

SOFTs råd och anvisningar gällande nuvarande restriktioner
Orienteringskurser för barn och unga
Barntränarutbildning
Ungdomstränarutbildning
Digitala utbildningar just nu
Vårens tävlingar i Västergötland

Skribent: Magnus Sundmark
E-post: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Fazer LOGO Webb.png

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info