In English
Hoppa till sidans innehåll

Ledare: Fler renodlade ungdomstävlingar i framtiden?

20 OKT 2021 08:47
Eva Hägnander, Lidköpings VSK och ledamot i Västergötlands OFs styrelse skriver i sin ledare om höstens orienteringstävlande och funderar över deltagarantal och fler särskilda tävlingar för barn och ungdom.
  • Skapad: 20 OKT 2021 08:47

Efter nästan 1,5 år utan orienteringstävlingar för min del så har det äntligen startat igång igen under hösten. Så roligt det är att få tävla igen, jag upptäcker nu hur mycket jag har saknat att åka på orienteringstävlingar och att få träffa sina likasinnade vänner.

Det blev ett antal mycket trevliga DM-tävlingar i början av september. Medeldistansen gick av stapeln den 4:e september i Vargön. Det var ett litet område nedanför Halleberg, smålurigt och utslagsgivande. Jag var lite ringrostig när det gällde kartläsningen, men roligt var det.

Helgen därefter var det dags för Natt-DM som arrangerades av Ryda SK med målplats vid festplatsen Almesåsen. Jag måste medge att jag kände av lite nervositet för att ge mig ut på natten, men efter att startsignalen hade pipit så försvann det och det blev en underbar tur i skogen. Jag var lite för ivrig på några ställen så jag sprang lite snett och några minuter lades på bom-kontot.
Sen var det bara att ge sig hemåt och sätta igång tvättmaskinen, för att få rena och torra kläder till tävlingarna dagen efter, duscha och sova några timmar innan det nästa morgon var dags att ge sig iväg till nästa DM-tävling. Denna gång var det Sprint-DM i Grästorp.
Vädret var inte med oss denna dag, det blev en regnig och blöt tillställning. Men det gör ju inget när det bjuds på kluriga och roliga sprint-banor.På eftermiddagen genomfördes sprint-stafetten och där fick jag pga av sjukdom hoppa in och fylla ut vårt lag i klassen D21. 

En liten reflektion som jag gjort på tävlingarna under hösten är att jag tycker mig se är att det är färre startande nu jämfört med före pandemin.  Har vi tappat ett antal orienterare under det tävlingsuppehåll som pandemin har medfört? Eller är det bara tillfälligt? Vi får åtminstone hoppas att det är tillfälligt. Om det är tillfälligt eller något bestående kommer väl märkas nästa år om vi får en tävlingssäsong som kommer igång som ett vanligt år utan några restriktioner pga av en pandemi.
En lösning på detta problem kanske kan vara att vi börjar arrangera flera tävlingar med fokus på barn och ungdomar.

Min klubb Lidköpings VSK anordnar varje år en barn- och ungdomstävling, Bahco cup. Förra året körde vi en förenklad variant med enbart en individuell tävling, men i år kunde vi genomföra både den individuella tävlingen och stafetten om än i en någon ändrad form, båda tävlingarna på en dag och utan övernattning. Vi hade minst lika många startande på dessa tävlingar som innan pandemin.
Det är så härligt att se alla glada barn som deltar, det är sällan man ser några sura miner på dessa tävlingar.

Jag tror att detta är ett bra koncept för att få med fler barn och ungdomar ut på tävlingar. Denna typ av tävling är något som gynnar alla, både nybörjare och mer vana unga orienterare, är det dessutom lite lättare banor så är det enklare för nybörjare att våga ta steget att följa med och tävla. Vi föräldrar och ledare får vid dessa tillfällen lägga vårt eget tävlande åt sidan och lägga fokus på barnen.

Så mitt tips är att vi behöver arrangera fler tävlingar liknande denna, med fokus på barn och ungdomar, för att säkra återväxten i vår fantastiska sport.

Skribent: Magnus Sundmark
E-post: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Fazer LOGO Webb.png

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info