In English
Hoppa till sidans innehåll

Orientera i sommar!

28 MAJ 2020 11:25
Juni månad är på intågande och därmed sommaren. Sannolikt en annorlunda sommar för de allra flesta men det kommer finnas gott om möjligheter att orientera i alla fall. Dags att planera för och presentera alla alternativ!
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2020 11:25

Hur blir det för din klubb? För din krets? Några sommararrangemang i liten skala? Var? Några initiativ för "Hemdagars", när? Vecka 30? Var finns Naturpass och Hittaut?

Ja, det kommer finnas stora möjligheter att springa mycket orientering även denna sommar, även utan större arrangemang och tävlingar. Nedan ges information som kan vara till nytta och gläjde för alla som söker #merskärmtid under kommande sommarmånader.

Men först, som alltid gäller att följa myndigheter och ansvariga organisationers råd och restriktioner. Det handlar om att ta ansvar som arrangör likväl som deltagare.
På SOFTs samlingsida för Coronainformation hittar du aktuell information. Sidan uppdateras kontinuerligt.

Hitta orientering
På orientering.se finns en funktion för att söka och hitta orienteringstillfällen, där återfinns bla Naturpass och hittaut samt arrangemang från Eventor. Det går även att söka efter klubbar och kartor i kartbilden.
Till Hittaorientering.

Eventor
Aldrig tidigare har det funnits så många aktiviteter i Eventor som nu, även om tävlingsarrangemangen stryks.
För att selektera de tillfällen som är aktuella för dig kan du enkelt göra urval på tidsspann, geografi och typ av arrangemang.
Till Eventor

Naturpass & Hittaut
Under våren har det över landet startats fler Hittaut än någonsin tidigare och därtill väldigt många Naturpass. Dessa två produkter återfinns på var sina sidor, naturpasset.se och hittaut.nu, men går också att finna via kartsökning på hittaorientering, enligt ovan.
Det finns dock än fler Naturpass ute i verksamheten än som finns registrerade på Naturpassidan och därmed kommer här en uppmaning till samtliga föreningar att registrera sina pass. Detta gör på Naturpassets sida för arrangörer. För att registrera behövs en behörighet som sätt i Eventor.

Motionsorienteringar
Genomförandet av traditionella motionsorienteringar eller träningsorienteringar måste ske med anpassningar för rådande råd och restriktioner, men i de fall det är möjligt att med anpassningar genomföra dessa finns de tillgängliga på motionsorientering.se.

Veckansbana
Ett allt mer frekvent, och populärt, förekommande upplägg för träningsorienteringar är att låta tillfället utökas till flera dagar eller en vecka. Föreningar som erbjuder detta lägger mestadels ut informationen i Eventor för fler att ta del av. Västergötlands OF har gett en del tips om att arrangera veckans bana, och det finns även ett förtydligande från SOFT om orientering under vårdatumstoppet som är bra att ta del av för er som arrangerar veckans bana.

Klubb och krets
Ovanstående aktiviteter, under vår och sommar, finns så klart inte tillgängliga med mindre än att de skapas och tillgängliggörs av klubbar eller klubbar/kretsar i samverkan. I många klubbar/kretsar finns redan planer för verksamheten och därmed en god grund för mycket orientering.
Här kommer ändå en uppmaning. För att få en bra plan på plats för er förening och i ert geografiska område är kommunikation centralt. Prata ihop er i klubben, och med granklubbarna, och, om rimligt, även i kretsen, så att ni kan dela på träningar och åtaganden. Kom ihåg att presentera, bjuda in och marknadsföra det som skapas och ska vara tillgängligt. Använd tillgängliga kanaler såsom Eventor, facebook grupper med mera.
Är ni en stor klubb? Värna gärna, om möjligt, de mindre i ert närområde så att de också får stora möjligheter till orientering i sommar.

"Hemdagars"
Med ett inställt O-Ringen, Femdagars, kan det säkert bli tal om "Hemdagars" lokalt på flertal ställen, både i vårt distrikt och andra. Det är så klart glädjande med än fler möjligheter att springa orientering så finns tankar om detta där ni verkar, genomför dem gärna! 
Ska dock påtalas, än en gång, att det så klart förutsätter att råd och restriktioner efterlevs.

Lite om hösten
Som läget är nu är framtiden minst sagt svårplanerad och vilken verksamhet som kan bedrivas fram i höst är i nuläget oklart.
I skrivande stund väntas emellertid en del besked i närtid, som kanske kan ge en fingervisning om hur det kan bli. FHM ska den 29/5 komma med förtydliganden kring Idrotten för seniorer, detta efter påtryckningar från RF och Svenska fotbollsförbundet. FHM har även sagt att de kommer med information om sommaren/semestrar den 3/6, vilket kan röra bl a rörligheten/resandet.

Även för orienteringen finns ett par datum att hålla koll på. SOFT har 15 juni som måldatum för att ge besked om den första delen av höstens tävlingsarrangemang och den 1 juli är förhoppningen att man ska kunna ge slutligt besked om hela hösten samt ha en ny basplan klar för 2021.
SOFT har även presenterat en del principer som ska gälla för höstsäsongen.
Du finner merinformation om detta i tidigare nyhet här.

Ovanstående är, under rådande omständigheter, skrivet med resevation för ändrade förutsättningar, råd och restritkioner till följd av Coronapandemin. 

Skribent: Magnus Sundmark
Epost: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Box 418
541 28 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info

Annons