In English
Hoppa till sidans innehåll

Orienteringskurser för barn och unga

12 OKT 2021 14:16
Nu är det nya materialet för att hålla nybörjarkurser och orienteringskurser för barn och unga på grön, vit och gul nivå klart och lanserat. Perfekt att kika på under vintern för att nyttja fullt ut inför vårens träningssäsong.
  • Uppdaterad: 12 OKT 2021 14:16

-Ja, men faktiskt är det inte utan att vi är lite stolta nu när både grön, vit och gul nivå kommit på plats i det här projektet med orienteringskurserna, säger Magnus Sundmark, verksamhetsledare på Västergötlands OF.

Orienteringskurserna som nu finns framtagna har fått en egen plats på svenskorientering.se.
Där finner du som orienteringsledare ett, så långt som möjligt, förberett och färdigt upplägg för orienteringskurser på grön, vit och gul nivå.

Syftet med kurserna är att göra det så enkelt som möjligt för så många som möjligt att genomföra kurser för nybörjare. Därmed är innehållet upplagt väldigt rakt och tydligt, utan större möjlighet till val eller alternativ. Men, för dig som nyttjar materialet står det så klart helt fritt att byta ut delar och ändra efter eget tycke.

Kursen för respektive färg, grön, vit och gul innefattar fem träffar vardera och framförallt grön och vit kurs går med fördel att genomföra parallellt då innehållet i de båda i grunden är samma, om än på två olika nivåer. Gul har en del egna, andra övningar.

De här orienteringskurserna är också tätt sammanflätade med de format för utvecklingsmärken som finns tillgängligt. Det är dock inte nödvändigt att använda denna möjlighet till att dela ut märken och/eller diplom utan materialet för orienteringskurserna kan också användas fristående. Läs om utvecklingsmärken här.

Orienteringskurser för barn och unga är framtaget av Västergötlands OF i samarbete med Svenska orienteringsförbundet och med delfinansiering genom Skogssportens Gynnare. Bakom de flesta av de övningar och lekar som ingår i materialet ligger Bertil Åkesson som under senaste halvåret gjort ett idogt arbete med innehållet. På Svenska Orienteringsförbundet är det Moa Olsson som drivit på arbetet i projektet.

Nästa steg - nyttjande
-Det är ju en sak att få det här materialet på plats och en annan att se till att sprida det och förmå föreningar att nyttja det, säger Magnus och fortsätter,
-Det är klart, att de föreningar som har det enkelt och strukturerat idag gällande ungdomsverksamhet och rekrytering, för dem kan de här nya kurserna fungera mest som inspiration, medan det för de föreningar som behöver en "push" kring rekrytering borde passa riktigt bra. Och, med fin tajming nu när pademirestriktionerna har släppt.

Tipset från Västergötlands OF är att ta materialet till sig under vintern för att förbereda marknadsföring och genomförande under våren. Många som nyttjar materialet kommer säkert vilja lägga till eller byta ut någon del här och där. Samtidigt går det utmärkt att nyttja materialet från början till slut då det är så det är konstruerat.

Mer om det nya materialet ges även på årets föreningsledarkonferens i Vara den 27 november så för de som är nyfikna på att avända det kan det vara ett bra läge att medverka. Mer om föreningsledarkonferensen finns här (förhandsinformation)

Skribent: Förbundet
E-post: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

O-CAMP LOGOTYP.png

Våra samarbetspartner

Fazer LOGO Webb.png

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info