In English
Hoppa till sidans innehåll

Skärpta restriktioner i Västra Götaland

30 OKT 2020 10:40
FHM och regionen gav den 29/10 besked om striktare restriktioner fram till att börja med den 19 november. RF-SISU har kommit med förtydligande för idrotten och för orienteringen innebär det en del förändringar i närtid.
  • Uppdaterad: 30 OKT 2020 10:40

Det har väl knappats ungått någon att det kom striktare restriktioner för vår region under gårdagen. Regionen, kommuner, RF-SISU och SOFT har varit ihärdiga med att få ut budskapet, nedan följer en summering och en del kompletteringar från VOF kring vår verksamhet.

De nya restriktionerna som gäller från nu till 19 november gör gällande:
- Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
- Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
- Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Dessa då som tillägg till de redan gällande råden:
- Stanna hemma även om du känner dig lite förkyld.
- Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
- Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
- Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.
- Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
- Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
- Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
- Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

Dessutom har länsstyrelserna i Västra Götaland, Östergötland och Stockholm har även beslutat att allmänna sammankomster och offentligt tillställningar i regionen får arrangeras för maximalt 50 deltagare. Det är därmed inte möjligt för arrangörer inom regionen att öka publikkapaciteten till 300 personer.

Information Folkhälsomyndigheten

Förtydligande från RF SISU Västra Götaland
Här framgår bl a:
Restriktionerna gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare och inte professionella idrottare som har idrotten som yrke eller huvudsaklig sysselsättning.

Svenska Orienteringsförbundet gör ytterligare förtydligande gällande vår verksamhet.
"För idrotten betyder detta att organiserad idrottsverksamhet för personer födda tidigare än 2005 bör inte genomföras. Detta gäller träning, tävling och matcher. Undantag för verksamhet som bedrivs av utövare som har idrottsutövningen som yrke, där gäller de övergripande allmänna råden fortsatt. Det här handlar om att FHM inte kan utfärda näringsförbud, därav omfattas inte yrkesmässig idrott.

Tävling för personer födda 2005 och senare kan arrangeras – men då ska de som normalt tränar tillsammans bjudas in. Det handlar om att bara samla människor som normalt umgås – för att minimera smittspridning."

... och vidare
"För de regioner där inte skärpta allmänna råd gäller finns inget förbud mot att arrangera tävlingar, dock ska det inte bjudas in tävlande från regioner med lokala allmänna råd.

Arrangerande föreningar som tvingas ställa in tävlingar kan ansöka om kompensationsstöd för utebliven intäkt – frågor kring inställande av tävlingar besvaras av förbundschef Susanne"

Till informationen hos SOFT

För Västergötlands OFs del innebär ovanstående att:
-Föreningar uppmanas å det tydligaste att hålla i och hålla ut, göra vad de kan för att följa de nya restriktionerna och bidra till att vända den negativa utvecklingen gällande smittspridning.

-Att var och en tar ett individuellt ansvar för att inte medverka, varesig i att skapa aktiviteter som uppmanar till deltagande eller deltaga i sådant som inte är absolut nödvändigt.

-O-Event har ställts in och likaså väntas liknande besked från Gudhems IF gällande nattävlingen den 13/11.

-Västgötatruppens avslutning 13-15/11 ställs in

-Skaraborgsklubbarnas möte den 2/11 kommer hållas digitalt

-Gällande POL, och annan veteranorientering gäller ovanstående råd att sådan verksamhet inte skall genomföras.

-Kommande nattcuper kan också påverkas, speciellt om perioden förlängs. 

Vad kan man göra då?
Oorganiserad och individuell träning är att rekommendera. Sådant som hittaut, Naturpass, veckans bana och liknande fungerar också väl. Löpträning i alla dess former, utomhus!
Horisonten i nuläget är bara tre veckor så det bör vara möjligt att ha ett alternativt verksamhetsupplägg under denna period. Samtidigt är det nog klokt att fundera över hur en ev. förlängning kan hanteras.
Det är ju oerhört tråkigt och trist med skärpta restriktioner men, som sagt, i nuläget under en begränsad tid. Vi kan bara hoppas, om vi gör det här bra, att det ska göra skillnad. 

VOF driver en del verksamhet inom ramen för undantag. Konfirmationslägret i Flämslätt har upptakt i detta nu och där fortgår verksamheten under helgen då deltagarna är födda 05/06. Beslutet är förankrat med samtliga målsmän och taget av stiftet som är huvudman.

Det är också sedan tidigare planerat för digitala föreningsledarträffar i slutet av november och början av december. Se nyhet här.

I skrivande stund oklart hur genomförandet av nästa Ungoteketträff 21/11 kan genomföras. Om möjligt fysiskt eller om det blir digitalt.

Skribent: Magnus Sundmark
E-post: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Box 418
541 28 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info

Annons