In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lena Freden Kontrollskärm

Stort intresse under genomförda Klubbkvällar

24 NOV 2022 14:31
22 föreningar och en bit över 70 föreningsengagerade orienterare har under november medverkat vid någon av Västergötlands OFs fem klubbkvällar, som innehöll både information, inspiration och många möjligheter samt diskussioner och erfarenhetsutbyte.
  • Uppdaterad: 24 NOV 2022 14:31

Det har minnsann visats stort intresse och stort engagemang för både föreningsverksamhet och orientering i Västergötland under de här klubbkvällarna som nu genomförts. På träffarna har även RF-SISU medverkat vid de flesta och Västergötlands OFs styrelse också varit representerade vid samtliga tillfällen.

Förening, ledare och rekrytering
Tre huvudspår, förening, ledare och rekrytering, har utgjort basen för träffarna och tillsammans med diskussioner, erfarenhetsutbyte och fika (så klart) har dessa tagit större delen av utrymmet för respektive tillfälle.

Det generella budskapet har varit vikten av att mötas i föreningarna, planera gemensamt och skapa en bra grund och struktur för den verksamhet man önskar bedriva. Många gånger poängterades även vikten av att kommunicera och förankra val, beslut och verksamhet som sker och är på gång i föreningen.

Att vara en attraktiv förening ligger mycket i att skapa delaktighet, samhörighet och engagemang kring det man gemensamt kommer överens om för föreningen. Möjligheterna till att få stöd och hjälp med att utveckla sin förening för de som önskar det är goda då RF-SISU och deras konsulenter i mångt och mycket är experter på just detta och där Västergötlands OF även har material och resurser för att möta upp där det önskas.

När ledarskap och ledarroller diskuterades höjdes frågan om ledarrekrytering, ledarförsörjning och vikten av att tydliggöra vem som är ledare och vad ledarrollen innebär. Därtill att föreningar nog generellt kan bli bättre på att arbeta med ledarfrågan och inte ta den för givet. Det handlar då bland annat om att diskutera om sådant som strategi för ledarförsörjning, ledarutbildning och kommunikation. Hur går ledarrekrytering och ledarutbildning till i vår förening? Är det tydligt eller något som kan formges?

Stor satsning på rekrytering
Under klubbkvällarna presenterades också en STOR nyhet för 2023. Västergötlands OF kommer initiera en större rekryteringssatsning där alla föreningar som vill göra någon typ av rekryteringsinsats under våren kan medverka. Insatsen kommer presenteras inom kort och går under namnet REKRYTERA (passande nog) och kan med fördel knytas an till de nyligen presenterade orienteringskurserna för grön, vit och gul nivå.

Mer information kommer med lanseringen och förhoppningen är att många, de allra flesta, orienteringsföreningar i distriktet ska kunna och vilja vara med i den här gemensamma satsningen på att nyrekrytera till föreningarna och orienteringen i Västergötland.

Ytterligare ett område som behandlades var struktur för rekrytera-behålla verksamhet, eller ja, ungdomsverksamheten om man så vill. Förutom orienteringskurserna för grön, vit och gul nivå kommer det under våren 2023 presenteras kurser även för orange och violett. Det här ger en god grund för de föreningar som vill förenkla och tydliggöra strukturen i sin ungdomsverksamhet och samtidigt nyttja färdiga material så långt det är möjligt. Härtill kompletteras med fördel verksamheten med andra färdiga koncept såsom Ungoteket och Stjärnkampen samt den verksamhet som Västergötlands OF står med för aktiva ungdomar inklusive den lokala krettränarverksamheten. Ser man övergripande på tillgängliga alternativ och möjligheter finns goda förutsättningar för de föreningar som önskar att bygga sin verksamhet kring detta.

Ge ungdomarna möjlighet
Utöver klubbkvällarnas tre huvudspår förmedlades information från förbundet inom ytterligare fem områden behålla, ungdom, bredd, ekonomi och arrangemang. Här gjordes emellertid endast kortare nedslag på vissa punkter men annars hölls överlag en översiktlig nivå.

Sådant som poängterades var att ge ungdomarna möjligheter. Ge dem möjlighet att medverka vid VOFs aktiviteter och resor, att försöka få fler med på träningdsdagar, O-Camp, Ungoteket och tävlingsresor och självklart även i Västgötatruppen.

Även stöd och bidag, det vill säga ekonomiska möjligheter, poängterades och en rad olika tillgängliga vägar presenterades för de som önskar göra insatser framöver.

Dokumentation
Presentationen och en hel del annat material som diskuterades vid klubbkvällarna finns nu samlat på en gemensam sida för dokumentation som återfinns här. Utöver rena länkar finns mestadels en kort förklarande text kring varje del av materialet på sidan för dokumentation.

Slutligen vill Västergötlands OF så klart tacka alla som medverkat och visat engagemang för de här träffarna, föreningen och orienteringen i Västergötland. Nu tar vi gemensam sats mot 2023 och hoppas vi tillsammans blir många föreningar som medverkar i REKRYTERA-satsningen, håll utkik efter den lanseringen!

Skribent: Magnus Sundmark
E-post: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Fazer LOGO Webb.png

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info