In English
Hoppa till sidans innehåll

Uppdaterad - Vägledning föreningsverksamhet

11 MAJ 2020 08:28
Coronapandemin begränsar möjligheterna till "orientering som vanligt" men det går fortsatt att genomföra verksamhet. Nedan finner du och din förening Västergötlands OFs tankar om fortsatt krets-, förenings- och ungdomsverksamhet i lokal regi.
  • Uppdaterad: 11 MAJ 2020 08:20

Först och främst gäller att i alla lägen följa givna lagar, regler och restriktioner.
Nedan finner ni överliggande organisationers och myndigheters information om Coronasmittan, med påverkan, råd, tips och restriktioner.

SOFTs samlingssida

RF-SISUs samlingssida

Folkhälsomyndigheten

Krisinformation.se

Med ovan länkad information som utgångspunkt är det ändå väsentligt att föreningsverksamheten och då speciellt för ungdomar kan fortlöpa.

Vägledning föreningsverksamhet
Under förutsättning att hänsyn tas till av myndigheters, RF-SISU och Svenska Orienteringsförbundets lämnade rekommendationer och restriktioner:

- Genomför gärna träningstillfällen för barn och ungdomar i föreningsregi och/eller kretssamverkan.

- Kretstränaraktiviteter kan fortsätta som planerat

- Undvik moment som innebär att människor vistas fysiskt nära varandra, så som fika, omklädningsrum, aktiviteter (lekar) där individer samlas i "klump", kartgenomgång osv.

- Samlas ute, träna ute, avsluta ute.

- Hantera även möten med varsamhet. Är det nödvändigt att träffas fysiskt? Vilka är deltagarna? Vad har vi för lokaler/utrymmen? Undvik fika.

- Säkerställ möjlighet till god handhygien

- Individer som visar minsta symptom SKALL inte närvara/deltaga.

Dessa punkter är samma som VOF tidigare poängterat.

Särskild hänsyn till äldre
Särskild hänsyn bör fortsatt tas till äldre. En viktig strategi för minskad smittspridning rör just smittspridning till och bland äldre, därav gäller fortsatt VOFs rekommendation att veteranorienteringar som genomförs skall ske med största försiktighet.
Äldre uppmanas även till fortsatt fysisk aktivitet även bland äldre, men helst enskilt eller i mycket begränsade sammanhang.
Folkhälsomyndigheten uppger att personer över 70 bör begränsa sociala kontakter tills vidare.

Kreativa lösningar
Det har under senaste månaderna ordnats många bra alternativ till hur vi kan skapa och dela träningsmöjligheter. Det går också att se ett lyft för Hittaut och Naturpasset.
Här finns länkar till tidigare släppt information från VOF
- Det våras för Naturpasset
- Veckans bana

Det finns långt mycket fler exempel på kreativa träningsupplägg och tävlingsliknande upplägg som genomförts inom ramarna för de begränsningar som gäller. Ett tips är att på Eventor läsa PM för olika aktiviteter, där finns mycket att hämta och en del att snappa upp.

Slutligen: Var noga med att konsekvent hålla större fokus på att begränsa smittspridning än maximera möjligheterna till att utöva aktiviteter, även inom angivna ramar. 

 

Skribent: Magnus Sundmark
Epost: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Box 418
541 28 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info

Annons