In English
Hoppa till sidans innehåll

Vad kan arrangeras nu då?

19 NOV 2020 15:07
Västra Götalands regionen har nu tillsammans med FHM förlängt de lokala allmänna råden för Västra Götaland t o m den 13/12 och samtidigt väntas ytterligare begränsningar, t ex om max 8 vid sammankomster, träda i kraft den 24/11.
  • Uppdaterad: 19 NOV 2020 15:07

Det är sannerligen tuffa tider nu och därtill hårda och strikta restriktioner, råd och regler som vi alla har att förhålla oss till. I grunden finns dock ingen tvekan det gäller att gemensamt hjälpas åt att minimera smittspridning.

Tidigare nyheter som beskriver läget finns på länk enligt nedan
Svenska Orienteringsförbundet (nyhet 12/11)
Västergötlands OF (nyhet 30/10)
Riksidrottsförbundet (samlingssida)
Svenska Orienteringsförbundet (samlingssida)

Uppdateringen kring gällande lokala allmänna råd för Västra Götland fr o m 19/11 - 13/12 finns på länk enligt nedan
Västra Götlands Regionen och Folkhälsomyndigheten

Med allt detta i beaktning är det inte ett helt orimligt ställningstagande att inte arrangera någon orienteringsverksamhet alls för de födda -04 och tidigare och inte någon annan gemensam föreningsverksamhet därutöver heller.

Det är alltså inte ok med organiserad träning/tävling för födda -04 och tidigare (se SOFTs nyhet från tidigare) och därtill ska läggas den nya begränsningen om sammankomster om max 8 personer.
Med dessa förutsättningar är det alltså inte läge att erbjuda några nattcuper med gemensam start, eller liknande.

Men utifrån att vår idrott, i alla fall till viss del, kräver mer särskilda förutsättningar än t ex cykling och löpning för att bedrivas, i och med att karta, banor och kontroller i skog är något av en grundförutsättning för att orientera anses fortsatt koncept som "veckans bana" vara möjliga att erbjuda. Dock med extra försiktighet och med utgångspunkt i individuellt deltagande. Dessutom företrädelsevis för den egna klubben möjligen kretsen eller annat begränsande område.

Tänkbart upplägg för veckans bana

Den förening som vill erbjuda veckans bana under nu rådande råd, regler och restriktioner bör
-Tydligt påminna om nu rådande restriktioner, på Eventor, ev information på hemsida och gärna tryckt på kartan samt uppmana till strikt följsamhet. "håll i - håll ut - håll avstånd"
-Inte erbjuda annat än plats för bilparkering, karta och uthängda kontroller/reflexer (alltså inget inomhus, ingen samling, ingen tidpunkt, inget annat)
-Erbjuda samma banor under minst 7 dagar, gärna det dubbla, för att ha ett rejält tidsspann och därmed minska deltagartätheten
-Företrädelsevis erbjuda veckans bana till egna klubben eller möjligen begränsat område/antal klubbar, det är arrangörens ansvar att begränsningen om max 8 personer följs
-OM möjligt erbjuda flera start/målplatser för samma/liknande banor, på samma kontroller
-Företrädelsevis förorda att deltagaren själv sköter egen utskrift av karta
-Förstärka nedanstående punkter om detagande i inbjudan/informationen kring veckans bana

Den individ som vill nyttja en veckans bana under nu rådande råd, regler och restriktioner bör
-Undvika samåkning med andra än dom man bor med
-Se det här som individuell träningsmöjlighet och inte samordna sin medverkan föreningsvis utan helst delta ensam, max i grupp om 2 personer
-Aldrig vara fler än 4, gäller även inkl. ungdom
-Alltid hålla stort avstånd till alla, på parkering, vid start och mål och även i skogen.
-Deltag enbart på de veckans banor din förening är välkommen till.
De strikta antalen deltagare angivna ovan ska bidra till att samling om fler än 8 aldrig uppstår även om personer av en händelse kommer till samma plats samtidigt.

Grundläggande tips kring hur man arrangerar veckans bana finns sedan tidigare här på sidan.

Notera: Även om VOF ger ovanstående information är det arrangörens ansvar att anpassa den egna aktivitet som erbjuds så att rådande råd, regler och restriktioner följs och efterlevs. Det innebär att justeringar och kompletteringar till ovanstående kan vara nödvändigt och, om följsamhet och god efterlevnad inte kan säkerställas bör aktiviteten inte erbjudas. 

Vad kan man göra mer då?
Inte så mycket i grupp faktiskt. Oorganiserad och individuell träning är att rekommendera för alla födda 04 och tidigare. För födda 05 och senare gäller begräsning om max åtta i grupp, inklusive ledare. Det sistnämnda med viss reservation för förmodade förtydligande från myndigheterna inom de närmsta dagarna. Och därtill ska alla övriga råd följas såklart. 
Horisonten i nuläget är först 13/12 men det kan nog vara läge att ta höjd för att nu liggande restriktioner kan kvarstå året ut.
Förhoppningsvis ska det ändå vara möjligt att ha ett alternativt verksamhetsupplägg under denna period. Alternativa prisudelningar, möten och klubbfester. Alternativa, enskilda, träningar. Digitala träffar och mötesforum.
Det är ju oerhört tråkigt och trist med skärpta restriktioner men, som sagt, i nuläget under en begränsad tid. Vi kan bara hoppas, om vi gör det här bra, att det ska göra skillnad.

Skribent: Magnus Sundmark
E-post: Adressen Gömd

Vill du annonsera här? 

Våra samarbetspartner

Direktlänkar

 

Eventor

Postadress:
Västergötlands Orienteringsförbund
Box 418
541 28 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0725447736
E-post: magnus.vof@vgidrott....

Se all info

Annons