In English
Hoppa till sidans innehåll

Påminnelse angående Sportident-problem

09 AUG 2019 14:11
  • Uppdaterad: 09 AUG 2019 14:11

Inför stundande höstarrangemang i distriktet, vill jag påminna arrangörerna om de tekniska problemen med Sportident och hur vi bäst hanterar dem.

Stämplingsproblemen uppträder långt ifrån på alla tävlingar men är ändå så pass frekvent återkommande att varje arrangör bör ha en beredskap för att hantera dem. Som exempel kan nämnas att på Sprint-DM i juni förekom problemet 2 ggr på 500 starter medan OL-rounden i april med 1100 starter kunde genomföras utan stämplingsproblem.

Självklart vill vi vid varje tävling kunna presentera en korrekt resultatlista och inte diskvalificera någon för saknad stämpling när han bevisligen (tekniskt) stämplat. Västmanlands OF vill därför att varje misstänkt fall kontrolleras. Hur akut denna kontroll är måste bedömas från fall till fall.

I de fall det bedöms att undersökningen måste göra under tävlingens gång, konfigureras lämpligen reservenhet(er) och någon skickas ut att byta dessa så att den/de felande enheterna kan tas med tillbaka och undersökas i sekretariatet. Självklart är det viktigaste att konstatera huruvida stämplingen finns i enheten eller inte, men jag önskar gärna också att ni dokumenterar och sparar csv-filen från så väl den felande enheten som från den nästkommande enheten och skickar till mig.

Sportident har sedan introduktionen av stämplingssystemet i slutet av 1990-talet hävdat att saknade stämplingar berott på för snabb stämpling, att ljud och ljussignal inte erhållits. Stämplingen kan synas i enheten men då med en felkod. De senaste åren har dock bevisats att detta inte är sant och jag rekommenderar därför att godkänna stämplingen om brickans nummer finns i enheten oavsett eventuell felkod.

Efter den uppmärksammade saknade stämplingen för Tove på SM-stafetten 2017 (jag var IT-coach och i högsta grad inblandad i undersökningen, Toves problem var ett av flera stämplingsproblem under denna tävling), lovade Sportident att en uppdaterad (rättad) programvara till enheterna skulle komma under hösten. Någon uppdaterad programvara har fortfarande inte synts till och min personliga bedömning är att vi inte kommer att få se någon sådan heller. Det betyder att vi kommer att få leva med denna situation under en överskådlig framtid.

Om ni glömt eller är osäkra på hur ni praktiskt läser av stämpelenheter så kontakta mig så skickar jag en beskrivning. Har ni andra frågor så tveka inte att ta kontakt.

Läs också information från SOFT >>

Åke Larsson
tävlingsansvarig, Västmanlands OF

Skribent: Åke Larsson
Epost: This is a mailto link

 


FB-VOF-Right

Postadress:
Västmanlands Orienteringsförbund
Åke Larsson, Diktäppevägen 13
734 36 Hallstahammar

Kontakt:
Tel: +46705882733
E-post: kontakt@vastmanlands...

Se all info

Annons