In English
Hoppa till sidans innehåll

VPT- Nostalgi


Västmanland Park Tour eller VPT som vi kortare kallar denna populära ungdomsserie, startade 1998. Det var på ett av VOFs första stora planeringsmöten som en grupp ungdomar med Robert och Fredrik Larsson (Norberg), Per Janzon och Robert Grann (Arboga) i spetsen drog upp riktilinjerna för en ny ungdomsserie i Västmanland.

Föregångaren hade varit Västmanniaden, ett ungdomsarrangemang som höll på att dö ut efter att arrangerats i mer än 30 år. Västmanniaden startade 1966 där VLT tillsammans med olika idrotssförbund ville skapa en "olympiad" liknade tävling med många olika sporter. För orienteringen innebar tävlingen ett antal kvalificeringstävlingar i 3 olika regioner och så en gemensam final för de främsta i varje region. På finalhelgen avgjordes även andra sporters finaler. Med åren försvann såväl VLT som sponsor liksom de flesta av Västmanniadarrangemangen, men orienteringen fortsatte ända fram till 1997 dock i förändrad form - inga regionsuttagningar och alla som ville fick springa även finalen.

Det var alltså detta arrangemang som ungdomarna nu började känna att det var dags att göra något åt. Något nytt, spännande, intensivt och häftigare. Parkorientering hade just startat och en världsturnering hade startat - Park World Tour (PWT). Denna snabba intensiva tävlingsform hade ungdomarna som förebild när de skissade på VPT och dess regler. En viktig och annorlunda sak i arrangemanget var att det skulle styras och arrangeras av ungdomarna själva (vilket det också gjorde - de första åren...)

Redan från första året skapades en hemsida för VPT (1998 var i hemsidornas tidiga ålder). Nedan ser du den första enkla hemsidan (1998) och sedan en lite mer utvecklad variant (1999).

I marginalen härintill, finner du de första VPT-reglerna och resultaten från den första touren.
1999 instiftade "VPT"-generalerna, Hanna Larsson och Charlotte Lundström, ett extra vandringspris som utlottas bland de ungdomar som visat stort intresse och kämpat men ändå inte lyckats placera sig i topp. De första stimulanspristagarna blev Emma Löfdahl KKOK och Olof Lethagen VSOK. 


 

VPT-1998-hemsida


 

 

VPT-1999-hemsida

Uppdaterad: 05 FEB 2017 22:36 Skribent: Åke Larsson
E-post: This is a mailto link
Till svenskorientering.se

 


FB-VOF-Right

Postadress:
Västmanlands Orienteringsförbund
Åke Larsson, Diktäppevägen 13
734 36 Hallstahammar

Kontakt:
Tel: +46705882733
E-post: kontakt@vastmanlands...