In English
Hoppa till sidans innehåll

JVM och VM i MTBO inleds på fredag

12 JUL 2022 14:13
Nedräkningen till årets MTBO-fest har börjat. Nu är det bara tre dagar kvar till VM och junior-VM i mountainbikeorientering. För första gången någonsin hålls mästerskapen i Sverige.
  • Uppdaterad: 12 JUL 2022 14:13

VM- och junior-VM i MTBO körs i sommarsköna Dalarna den 15–20 juli. Säter och Falun delar på värdskapet, och klubbarna OK Kåre och Säterbygdens OK på arrangörskapet.
 
Tävlingarna i långdistans, sprint och masstart kommer att hållas i Falun medan de inledande distanserna, medeldistans och stafett, kommer att cyklas i Mora by, Säter.
 
– Vi valde två områden med verkliga kontraster. Det är det som är så speciellt med det här VM. Banorna testar helt olika typer av kunskaper, från lättcyklat till tekniskt. Det ska bli spännande att se hur det går, säger Steven Hale, technical director för VM.
 
Förbundskapten Mia Eronn förklarar vidare:
 
– I Säter finns det superfina sandstigar och tallhed medan det i Falun är stenigt och kuperat.
 
Både Falun och Mora har starka MTBO-anor, SM hölls i Mora by 2016 och i Falun 2018. 

Välkommen till publiktävlingarna

Men det är inte bara världseliten som kommer att ta till sadeln och tävla. Mästerskapen bjuder också på fem publiktävlingar, varav loppen den 16 och 19 juli ingår i World Masters Series; den 15 och 20 juli i Svenska VeteranCupen; och den 17 och 19 juli i Young Guns World Series.
 
– Ambitionen är att genomföra ett VM och locka hit mycket publik. Att ta ut dem och låta dem få tävla i samma områden, med samma karta och terräng, avslutar Steven Hale.
 
För de som inte har möjlighet att ta sig till folk- och MTBO-festen i Dalarna, så kan man följa tävlingarna hemma, antingen via IOF:s livesändning eller liveresultat.
 
Bildtext: Landslagets Cecilia Thomasson cyklar tallhedsstigar under Svenska Cupen i Sala tidigare i vår. Fotograf: Anders Galin.
 

VM-programmet

Fredag, 15 juli: Medeldistans (Säter)
Tid: Kl. 09.30
Öppnings- och prisceremoni: Kl. 20.00
Terräng: Skogsmark, som till större delen utgörs av tallhed med grusvägar, vägar och stigar, i ett sammanhängande nät. Övervägande flack kupering med ett fåtal starkt kuperade sluttningar. Stigar med sandig botten förekommer samt några få med grövre sten. God sikt.
 
Lördag, 16 juli: Stafett (Säter)
Tid: Kl. 10.00
Prisceremoni: Kl. 20.00
Terräng: Ett ganska platt område med några moderat kuperade sluttningar och dalar. Tallskogar med ett sammanhängande nät av stigar, vägar och grusvägar. Överlag god sikt men några områden med yngre skog där sikten är sämre.
 
Söndag, 17 juli: Långdistans (Falun)
Tid: Kl. 09.00
Prisceremoni: Kl. 20.00
Terräng: Skogsmark som till större delen utgörs av tall- och granskog. Vägar, grusvägar och stigar i ett sammanhängande nät. Måttlig till stark kupering. Områden med väldigt tätt stignät, samt stigar med stenar och rötter, förekommer. 
 
Tisdag, 19 juli: Sprint (Falun)
Tid: Kl. 10.00
Prisceremoni: Kl. 20.00
Terräng: Mycket varierande med inslag av skog, park och stadsområden. Mestadels svag kupering. Vägar, grusvägar och stigar i ett sammanhängande nät.
 
Onsdag, 20 juli: Masstart (Falun)
Tid: Kl. 10.00
Prisceremoni: Kl. 13.00
Avslutningsceremoni: Kl. 18.00
Terräng: Skogsmark som till större delen utgörs av tall- och granskog, med inslag av kulturmark. Måttlig till stark kupering. Vägar, grusvägar och stigar i ett sammanhängande nät. Stigar med stenar och rötter förekommer.
 

Publiktävlingar

Tid: Kl. 15.00
Arrangör: Säterbygdens OK
Svenska VeteranCupen
 
Tid: Kl. 15.00
Arrangör: Säterbygdens OK
World Masters Series
 
Tid: Kl. 16.00
Arrangör: OK Kåre
Young Guns World Series
 
Tid: Kl. 14.00
Arrangör: OK Kåre
World Masters Series, Young Guns World Series
 
Tid: Kl. 15.00
Arrangör: OK Kåre
Svenska VeteranCupen
Skribent: Malin Dunfors
E-post: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link