In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Stjerndahl Totalvinnarna i Svenska cupen MTBO 2018: Fr.v. Nadia Larsson D21, Alva Jonsson D17-20, Joel Ernstsson H17-20. På bilden saknas H21-segraren Marcus Jansson.

Sol och snabba stigar på MTBO-avslutningen

02 SEP 2018 08:11
I helgen avgjordes Svenska cupen MTBO i Säterbygden med sprint på lördagen och masstart på söndagen. Deltagarna bjöds på snabba och slingrande stigar i flack terräng med mycket vägval och kul orientering vilket lovordades av de tävlande.
  • Uppdaterad: 02 SEP 2018 20:06

Lördagens sprint

På lördagens sprint befäste Nadia Larsson sin position som Sveriges bästa dam genom att ta en ny delseger. Men det var inga stora avstånd till Linn Bylars och Emelie Holmström som var cirka en respektive två minuter efter. Och även fyran och femman var drygt två minuter efter.

D21:s sprintbana 

I damjuniorklassen satte Alva Jonsson definitivt spiken i kistan och säkrade en totalseger genom att ta en delseger cirka en minut före Emma Jonsson.

Tyvärr fick herrseniorklassen strykas på grund av att en kontroll satt fel. Snabbaste tiden hade Viktor Larsson som nu blev orolig för att hans skulle få svårt att avancera i sammandraget, då han var i behov av att få ihop fler resultat.

Herrarnas juniorklass har under hela säsongen varit ett getingbo med tuffa och jämna fighter mellan i första hand Gustav Jonsson, Joel Ernstsson och Rasmus Nordgren. Och Rasmus firade sin födelsedag med att ta hem sprinten före Joel vilket innebar att kampen hårdnade ytterligare. Inför masstarten konstaterade grabbarna att den som var först i mål av Joel och Gustav skulle vinna totalen. Och alla såg fram emot att köra en masstart då de hade positiva erfarenheter av det.

Söndagens masstart

Masstarten innebar för elitklasserna segrartider på mellan 70–80 minuter. Banläggare Oskar Sandberg hade lagt banorna i form av två olika slingor med flera olika gafflingsalternativ och lyckades väldigt väl med att splittra upp startfälten. Det gällde verkligen att vara med på kartan och ta egna beslut för att inte hamna på fel vägval eller vid fel gafflingskontroll.

I damernas seniorklass tog Nadia en ny seger men precis som på sprinten var det jämnt bakom med Linn Bylars och Anna Tiderman 39 respektive 47 sekunder bakom. I totalen blev Linn två bakom Nadia och på tredje plats kom Emelie Holmström som kämpade sig till en fjärdeplats på masstarten.

Även i damjuniorklassen blev det en upprepning då Alva tog en ny delseger, nu före Adelina Funke. I totalen så segrade Alva före Adelina och Julia Wanner.

I herrseniorklassen stod Viktor Larsson i en klass för sig och var cirka 4 minuter för Oskar Johansson och knapp sex före Per Gustavsson. Och med den segern så avancerade Viktor upp till en andraplats i totalen efter Marcus. På tredje plats i totalen kom Jonny Engel.

Och avslutningsvis blev herrjuniorernas avslutning precis så spännande som förväntat. De tre i topptrion, Rasmus, Joel och Gustav, såg varandra titt som tätt ute på banan även om de hade olika gafflingar. Och mot slutet så var Rasmus starkast och tog hem segern före Joel och Gustav som var cirka en respektive två minuter efter. Och det resultatet innebar att Joel tog sig förbi Gustav och vann totalen, och att även Rasmus smet förbi Gustav med minsta möjliga marginal.

Tättrion i herrjunioklassen: fr.v. Joel Ernstsson, Rasmus Nordgren och Gustav Jonsson

Här hittar du totalställningen för Svenska cupen MTBO 2018

Svenska veterancupen MTBO 2018

2018 blev ett premiärår för en cup för de svenska veteranerna. En cup som har fått mångas gillande och samlat många deltagare. Generalen för veterancupen Stefan Kollberg kan stolt räkna in cirka 390 unika individer som någon gång startat på en deltävling under 2018.

Här hittar du totalställningen för Svenska veterancupen MTBO 2018

 

Skribent: Anders Stjerndahl
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons