In English
Hoppa till sidans innehåll

Sveriges trupp till MTBO-världscupen i Bulgarien

13 SEP 2022 16:12
Efter fina framgångar på såväl VM som EM är det världscupen i Bulgarien som väntar för MTBO-landslaget. Sverige skickar två herrar och två damer till världscupavslutningen.
  • Skapad: 13 SEP 2022 16:12

Det var en trupp på fem aktiva som var uttagen till MTBO-världscupen i Bulgarien men Gabriella Gustafsson, IK Vista, har fått lämna återbud på grund av sjukdom. På herrsidan åker långdistansvärldsmästaren Marcus Jansson, Garphyttans IF och Sebastian Svärd, Haninge SOK. På damsidan representeras Sverige av Anna Tiderman, Haninge SOK och Karin Gustafsson, Garphyttans IF.

Av svenskarna är det Marcus Jansson som ligger bäst till i världscupsammandraget med en fjärdeplats. Leder gör tjecken Krystof Bogar före finländaren Samuel Pokala och Simon Brändli, Schweiz. I damklassen ligger Nadia Larsson nia i sammandraet men hon åker inte i Bulgarien. Anna Tiderman är placeringen efter. Världscupledare är danska Camilla Sögaard.

Bulgarien har stått som värd för flera fot- och skidorienteringstävlingar men världscupavslutningen blir faktiskt första gången som man anordnar en stor internationell MTBO-tävling. Arrangör är Variant 5 Orienteering club.

– Jag kan inte avslöja något om banorna men jag hoppas att de kommer vara minnesvärda och bjuda på något speciellt för alla, säger tävlingsdirektören Ivan Sirakov.

Världscupen kommer att hållas i Targovishte, Popov och Razgrad i nordöstra Bulgarien, som är kända för sina årliga orienteringstävlingar. De bulgariska MTBO-mästerskapen kördes här i juli.

September är den torraste månaden i regionen med en nederbörd på 34 millimeter. Medeltemperaturen ligger som högst på 26 grader och som lägst på 12, så det finns goda chanser till riktigt bra väder under världscupen.

– Vi kommer att försöka att leverera en välorganiserad tävling. För 99 procent av deltagarna är det första gången som de kör MTBO här så det ska bli mycket intressant att höra vad de tycker om terrängen som vi valt och förberett, speciellt eftersom Bulgarien är relativt okänt inom MTBO-kretsar, förklarar Sirakov.

– När det gäller terrängval så är vi såklart begränsade till vad som finns inom vår region men generellt sett så är stigsystemen i Bulgarien ganska okomplicerade. Det är inte så många människor som är ute och går i skogarna så vi har fått lägga ner mycket arbete på att rensa stigarna. Men jag är ganska säker på att deltagarna kommer att bli ordentligt utmanade, både tekniskt och fysiskt, och jag hoppas att de kommer att ha kul! Och att den bästa vinner, avslutar Sirakov.


Fotorienteringskartor kring det avlysta området vid Momino där långdistans och stafett avgörs. Bild: Variant 5 Orienteering club.

Världscupen, omgång 3, inkluderar även världscupen i MTBO för U23-klassen (finalomgången), världsmästerskapen i MTBO för U23-klassen och Masters-klassen/serien.

Du kan följa tävlingarna via IOF live här.

Sveriges världscuptrupp
(Placering i världscupen inom parentes)

Marcus Jansson, Garphyttans IF (4)
Sebastian Svärd, Haninge SOK (40)

Anna Tiderman, Haninge SOK (10)
Karin Gustafsson, Garphyttans IF (25)

Totalställning i världscupen finns här.

Program – MTBO-världscupen Bulgarien
Observera: Alla tider är angivna i lokal tid. Bulgarien ligger + 1 timme före svensk tid.

Torsdag, 15 september
Öppningsceremoni: Kl. 18:00 (Targovishte city center)

Fredag, 16 september: Sprint (Kardam)

Tid: Kl. 11:30
Prisceremoni: Kl. 18:00 (Targovishte centrum)
Terräng: Generellt sett ganska flack urban terräng med flera lättcyklade stigar.

Lördag, 17 september: Långdistans (Momino)

Tid: Kl. 12:00
Prisceremoni: Kl. 19:00 (Targovishte centrum)
Terräng: Moderat till kuperade skogs- och öppna områden med stigar av varierande svårighetsgrad.

Söndag, 18 september: Stafett (Momino)

Tid: Kl. 9:30
Prisceremoni: Kl. 12:00 (Targovishte city center)
Avslutningsceremoni: Kl. 15:30 (Arena Momino)
Terräng: Moderat till kuperade skogs- och öppna områden med stigar av varierande svårighetsgrad. Terrängen inkluderar också ett byområde.

 

Bildtext toppbild: Sebastian Svärd är en av fyra svenskar vid världscupavslutningen i Bulgarien. Här är Sebastian under masstarten vid sommarens VM i Falun. Bild: Malin Dunfors.

Skribent: Malin Dunfors/Johan Trygg
E-post: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link