In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mathias Karlsson Lidingöjubel på mållinjen.

IFK Lidingö vann 25manna efter dramatisk avslutning: ”Helt underbart!”

11 OKT 2014 18:51
De kom tvåa både på Jukola och Tiomila, men på 25manna i Haninge räckte det hela vägen till seger för IFK Lidingö. ”Grymt härligt! Det här är riktigt stort för klubben”, jublade Fredrik Johansson efter sin fantastiska avslutningssträcka.
  • Skapad: 11 OKT 2014 18:51

De tre senaste åren har 25manna vunnits av utländska lag, men i år - då 390 lag mätte sina krafter - stod segerstriden till slut mellan IFK Lidingö och Södertälje-Nykvarn.

Guldet gick till Lidingö, som vunnit 25manna en gång tidigare i historien. Året var 1999 och då som nu avgjordes tävlingen i Rudan i Haninge och arrangerades av Haninge SOK och OK Ravinen.

Men det var ingen promenadseger. Långt därifrån. När Helena Karlsson växlade över till Fredrik Johansson låg han 27 sekunder efter Södertälje-Nykvarns Jonas Leandersson och finska Hiidenkiertäjäts Leonid Novikov. Tätduon inledde dock aningen passivt och redan vid första kontrollen var Johansson ikapp.

- Jag öppnade stenhårt, men det kändes som att det inte kostade någonting. Så fort jag hade fått kartan i handen sprutade adrenalinet ut i kroppen, säger Johansson.

Vid varvning och med cirka 12 minuters orientering kvar sprang Leandersson och Johansson sida vid sida, Novikov var avhängd, och duellen mellan de båda stafettguldmakarna från VM i somras kom att avgöras först på den näst sista kontrollen.

- Jonas hade kommandot hela vägen, han verkade riktigt stark och jag kände att ”nu blir vi väl stafettvåa igen”. Samtidigt sa jag till mig själv att man ska aldrig ge upp. Och så gjorde han någon krok på näst sista kontrollen och jag kunde smita förbi, säger Johansson.

- Det känns helt underbart! Just på 25manna är det ju verkligen hela klubben som tävlar, inte bara det där elitlaget som reser runt. Det här har vi gjort tillsammans, hela gänget!

25manna Lidingö

Leandersson var förstås rejält besviken efter målgång, och tycks redan längta efter nästa tävlingstillfälle:

- Jag fick ju läget, hade en liten lucka. Sedan är det svårt att säga vad som hände. Det gick fort, Fredrik var mer observant och kollade en extra gång på kartan. Det var ett litet misstag, men det kostade segern. Det är bara att försöka släppa det nu och blicka framåt.

IFK Lidingös coach Thomas Furuheim konstaterar att Rudan och IFK Lidingö är en lyckad kombination (och att tre av lagmedlemmarna faktiskt var med i segerlaget för 15 år sedan).

- Fantastiska prestationer rakt igenom. Alla har gjort det vi kom överens om; vi fokuserar inte på att springa fort utan på att orientera rätt. Det här är det största man kan vinna som klubb.


Resultat, 25manna:

1) IFK Lidingö
2) Södertälje-Nykvarn +0:12
3) Hiidenkiertäjät + 1:33
4) Paimion Rasti +2:52
5) Kalevan Rasti +3:06
6) OK Linné +3:31
7) MS Parma +4:15
8) OK Tisaren +5:19
9) Halden SK +6:19
10) Angelniemen Ankkuri +6:23

Fler resultat hittar du här

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons