In English
Hoppa till sidans innehåll

SVENSKT VM-GULD I SPRINTSTAFETT

02 JUL 2017 18:48
Det blev svensk succé i sprintstafetten vid VM i Estland. Guldkvartetten Lina Strand, Jerker Lysell, Jonas Leandersson och Helena Jansson vann halvminuten före Danmark: "Det känns helt fantastiskt", säger Helena Jansson.
  • Uppdaterad: 02 JUL 2017 18:57

I dag kom Sveriges andra medalj vid orienterings-VM i Estland. Och det blev en gyllene sådan. Detta när sprintstafetten avgjordes i mycket fysiskt utmanande sprintterräng i Viljandi.

Sprintstafetten är den nyaste disciplinen på VM-programmet. Och nu, fjärde gången den finns med på programmet, kom äntligen ett svenskt guld.

Lina Strand sprang startsträckan i det svenska laget:

- Det var nervöst innan start. Men jag har sprungit startsträckan några gånger tidigare och börjar få rutin på detta. Jag tycker att jag disponerade loppet bra. Kanske att jag hade kunnat trycka på lite tidigare, säger Strand som växlade som femma, sju sekunder från ledning.

På andrasträckan var gårdagens sprintbronsmedaljör Jerker Lysell uppe i ledningen under majoriteten av sträckan. Men alldeles mot slutet kom ett litet misstag, plus att han hade en längre gafflingsvariant (spridningsmetod), vilket gjorde att även han var femma efter sin sträcka:

 - Jag är lite besviken att jag gjorde ett misstag. Men i det stora hela var det ett bra lopp, säger Lysell.

På tredje sträckan kom det som skulle bli det avgörande rycket. Med en handfull kontroller kvar gick Jonas Leandersson ifrån de förföljande lagen:

- Vi hade en gemensam kontroll på toppen och så skulle vi ner i skogen. De som var bakom mig var lite passiva. Jag var noga med att sköta min orientering och sedan var jag alldeles ensam när vi kom till nästa kontroll, säger Leandersson som kunde skicka ut slutsträckans Helena Jansson i 40 sekunders ledning.

Marginalen till danskan Maja Alm (som vann det individuella guldet i går) var 1.46.

Och Jansson hade inga problem att hålla undan:

- Jag har varit lugn och metodisk hela banan. Jag har kanske inte alltid tagit det snabbaste vägvalet och verkligen se till att inte stressa. Det känns så himla häftigt att vi äntligen får till det och lyckas vinna sprintstafetten med tanke på de bra förberedelser vi gjort under flera års tid, säger Jansson som i och med dagens guld tagit medalj på sina tio senaste VM (från 2007 och framåt, 2013 missade hon VM på grund av skada).

- Att få den här starten på mästerskapet kommer att vara väldigt värdefullt inför fortsättningen av VM-veckan. Jag ser verkligen fram mot kommande lopp, säger en jublande glad Helena Jansson.

VM i Estland fortsätter nu närmast med långdistans på tisdag.

 

Resultat

VILJANDI, sprintstafett: 1) Sverige (Lina Strand, Jerker Lysell, Jonas Leandersson, Helena Jansson), 63.32, 2) Danmark (Cecilie Friberg Klysner, Andreas Hougaard Boesen, Tue Lassen, Maja Alm), +0.29, 3) Schweiz (Elena Roos, Florian Howald, Martin Hubmann, Sabine Hauswirth), +0.54.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons