In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Stina Loman Helena Jansson sprang sistasträckan i sprintstafetten.

Sverige diskat i sprintstafetten

21 MAJ 2016 14:31
Sverige passerade mållinjen som trea. Men slutsträckans Helena Jansson hoppade över den femte kontrollen och Sverige blev därmed diskat i sprintstafetten i EM. "Det var först när jag kom i mål som jag insåg mitt misstag", säger en mycket besviken Helena Jansson.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:07

I dag inleddes EM i Tjeckien. Och först ut var sprintstafetten som för första gången någonsin fanns med på EM-programmet.
Startsträckans Lina Strand inledde starkt, och orienterade stabilt hela vägen men stumnade de sista kontrollerna och växlade som sjua. Gustav Bergman förde genom en mycket bra sträcka upp Sverige till andra plats, bara fyra sekunder från ledning.
Och på den tredje sträckan gick Jonas Leandersson ifrån. Han skickade ut avslutaren Helena Jansson i 20 sekunders ledning.
Men redan vid den första kontrollen var Jansson inhämtad:
- Först missade jag ett staket på långsträckan på väg till den första kontrollen. Och längre fram på sträckan missade jag ytterligare ett opasserbart staket. Det gjorde att misstaget blev väldigt stort, säger Jansson.

Blev du stressad av att de andra lagen kom ikapp dig?
- Nej, men jag blev stressad av mitt misstag. Jag sprang för fort direkt efter missen, men jag tycker att jag kom in i loppet efter det. Men vid den fjärde kontrollen läste jag direkt till den sjätte. Det var korta sträckor i en park och vi sprang man mot man så jag noterade inte att jag inte var vid femte kontrollen, säger Jansson.
Sverige passerade mållinjen som trea, men diskades alltså.
Ryssland vann före Danmark, och Schweiz tog bronset.
Detta betyder att Sverige, som alltid tillhört favoriterna i den relativt nya grenen sprintstafett, missat medalj samtliga tre gånger sprintstafetten stått på mästerskapsprogrammet (EM och VM):
- Marginalerna har inte varit med oss, men vi har absolut kapaciteten att vara med hela vägen. Det är ingen idé att fundera på varför. Det är bara att göra om och göra rätt nästa gång. Nu har vi en chans att studsa tillbaka i en mästerskapsstafett redan i sommar när det är VM i Sverige, säger Jonas Leandersson.
I morgon fortsätter EM med den individuella sprinten. Där är Jonas Leandersson regerande mästare.

BRUNTAL, Tjeckien. Sprintstafett: 1) Ryssland (Natalia Vinogradova, Gleb Tikhonov, Andrey Khramov, Galina Vinogradova), 63.01, 2) Danmark (Cecilie Klysner, Tue Lassen, Sören Bobach, Maja Alm), 63.15, 3) Schweiz (Judith Wyder, Andreas Kyburz, Martin Hubmann, Rahel Friedrich), 63.28. Sverige (Lina Strand, Gustav Bergman, Jonas Leandersson, Helena Jansson), felstämplat.


Så här säger svenskarna om sprintstafetten:
Lina Strand: ”Tekniskt var det ett bra lopp hela vägen. Det gick fort från start. Judith Wyder och Natalia Vinogradova är otroligt starka löpare. Efter varvningen fick jag en enorm mjölksyra. Jag vet inte vad det beror på. Jag tror att det kan ha varit anspänningen, eller att det var en längre sprint än normalt. Jag är nöjd tekniskt, men besviken på att jag tappade mot slutet.

Gustav Bergman: Jag är nöjd med mitt lopp. Jag höll mig till min plan hela vägen. Det kändes inte jättebra i kroppen, men det gick ändå fort och det brukar vara ett gott tecken. Det är klart att vi är besvikna att det går som det går i dag. Men det är sånt som händer tyvärr. För egen del är jag mest ledsen för Helenas skull. Det är inte roligt att stämpla fel i en stafett”.

Jonas Leandersson: Jag har gjort ett bra lopp bortsett från den första långsträckan. Jag sprang konsekvent hela vägen. Sen är det givetvis tungt att det slutar som det gör. Det är synd om Helena som tar fajten hela vägen. Nu gäller det bara att ladda om för sprinten i morgon.

Helena Jansson: När jag stack ut på min sträcka var jag glad över att de andra sprungit så bra och väldigt fokuserad på att göra mitt jobb.

Skribent: Mårten Lång
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons