In English
Hoppa till sidans innehåll

Bernt Frilén har gått bort

13 MAJ 2019 11:14
Svensk orientering har sorg. Den flerfaldige världsmästaren Bernt Frilén har avlidit vid 73 års ålder.
  • Skapad: 13 MAJ 2019 11:14

Orienteraren Bernt Frilén från Fotskäl tävlade för Skene och hans karriär kröntes med totalt tre VM-guld, ett individuellt och två i stafett.

Det var under 70-talet som Frilén hade sin storhetstid. Under VM 1970, 1972 och 1974 plockade han totalt fem medaljer och vid fyra tillfällen utsågs han till Årets orienterare.

Den individuella fullträffen kom 1974, då VM avgjordes i danska Silkeborg. Frilén hade då en segermarginal på 4,57 minuter vilket fortfarande är den största för herrar i VM-sammanhang.

I Skogssport nummer 8, 1974 berättade Frilén, som var lantbrukare till yrket, om sitt noggranna arbete för att bli nummer ett:

- Orientering skall ju egentligen vara en lek, men jag kanske har varit "hådare mot mig själv" än många andra i eliten. Det vill det till om man skall lyckas. Man måste ha rätt inställning till hård träning bland annat.  

Frilén sprang även sistasträckan i guldstafettlaget på världsmästerskapet i Danmark. I Borås tidning minns andrasträckans Gunnar Öhlund sin forne landslagskollega:

- Han var överlägset bäst i Sverige och i hela orienteringsvärlden under några år. Man såg alltid upp till honom, att han kunde göra såna lopp. Han var mycket svårslagen och gjorde alltid bra orienteringslopp. Han var en beundrad och omtyckt människa som alltid delade med sig av sina metoder och orienteringsteknik till oss andra som sprang i landslaget tillsammans med honom.

- Vi sprang sju, åtta år i landslaget ihop och på alla andra tävlingar runt omkring. Det var inte många gånger jag slog honom. Han stack verkligen ut under framförallt stora tävlingar, då lyfte han i kvalité ännu mer. Han kunde verkligen prestera maximalt, han hade förmåga att vara helskärpt hela vägen.

Lika imponerad var Öhlund av människan Frilén.

- Det finns inget negativt att säga om honom. Han sa aldrig ett ont ord om någon, och jag har aldrig hört någon säga något ont om honom heller. Det är lätt att umgås med såna människor, säger Gunnar Öhlund till Borås tidning.

Bernt Frilén blev 73 år gammal.

Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons