In English
Hoppa till sidans innehåll

Grannländerna dominerade på 25manna

12 OKT 2019 16:01
Tammerforsklubben Tampereen Pyrintö vann årets 25manna framför norska Nydalen och Tammerforsrivalen Koovee. Bästa svenska laget, IFK Lidingö, fick nöja sig med en fjärdeplats.
  • Skapad: 12 OKT 2019 16:01

Orienteringens stora avslutningsfest 25manna utanför Stockholm blev i år särskilt festlig för klubbarna från Sveriges grannländer. När blågula favoriter som Stora Tuna och IFK Göteborg stämplade bort sig handlade tävlingen mest om Finland och Norge. Allra bäst lyckades fjolårstvåorna från Tammerfors – Tampereen Pyrintö.

Den rödvita klubben vann tämligen överlägset och fick ta emot en segerkrans av profilstarka kranskullan Helena Bergman.

Där bakom lyckades rutinerade Anne Margrethe Hausken Nordberg bryta ner Koovees Svetlana Mironova i en spurtstrid och såg till att andraplatsen gick till Nydalen och Norge.

Först på fjärde plats lyckades ett svenskt lag slå sig in. IFK Lidingö med landslagsbekantingar som Johan Runesson, Anna Bachman och Emma Bjessmo. Den sistnämnda tog hand om den tjugofemte sträckan och såg glad ut när hon sprang i mål med en Lidingöflagga i handen.  

– Det är så kul med 25manna. Man är så många som springer tillsammans och tävlar ihop. Att få höra hela klubben stå och jubla… då springer man i mål med ett leende. Det gör man, säger Bjessmo.

Hon beskriver en snabb terräng, dels med många stigar, dels med hård mark, som gjorde att det blev en utmaning att hitta i vilka lägen man skulle bromsa in.

Hur var din sträcka?

– För mig var det ganska ensamt. Av den anledningen hade jag väldigt svårt att komma in i ett flyt i början. Det var svårt för mig att hitta min fart så då blev det lite ojämnt. Sedan kom jag in i det. Tog en kontroll i taget och njöt. Jag hade det otroligt kul där ute.

Har du någon teori om varför grannländerna lyckades snuva Sverige på topp tre-placeringarna?

– De har en längre resa hit. Det blir som ett större äventyr för de klubbarna. Det är lätt, när man är på hemmaplan, att 25manna bara ”dyker upp”. Jag tror att de kan tjäna på att åka hit tillsammans. Mycket laganda.

– Sedan är det otroligt stora och duktiga klubbar (som tog hand om pallplatserna), säger Emma Bjessmo.

Här är Tampereen Pyrintö-laget som vann 25manna 2019:

Otto Simosas, Lotta Karhola, Tuomo Haanpää, Aapo Liponkoski, Mikko Heinämäki, Janne Märkälä, Emilia Schmidt, Oona Luoma, Anttoni Mäki-Laurila, Ida Jussila, Aleksi Sorsa, Antti Saikko, Severi Kymäläinen, Anton Kuukka, Milla Hirvonen, Lotta Eerola, Anni Haanpää, Anni-Maija Fincke, Leo Matinheikki, Fabian Aebersold, Mikko Eerola, Aleksi Niemi, Riku Gröhn, Elias Kuukka, Saila Kinni.

Skribent: Victor Lundmark
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons