In English
Hoppa till sidans innehåll

Här är svenska landslaget inför 2018: "Ett dreamteam"

18 OKT 2017 13:17
Två år i rad har Sverige vunnit medaljligan på VM. Här är landslagstrupperna som ska försvara de blågula färgerna 2018, ett år som bjuder både på EM och VM. "2018 kan bli hur kul som helst. Dagens landslag är ett dreamteam", säger Håkan Carlsson.
  • Uppdaterad: 18 OKT 2017 13:24

2017 blev ytterligare ett fantastiskt år för svensk orientering. På VM i Estland bärgade landslaget sju medaljer varav fyra guld. I världscupen slutade sex svenskar på topp-tio – på damsidan vann Tove Alexandersson totalen och på herrsidan blev Martin Regborn fyra. Sverige var dessutom helt överlägset i stafettvärldscupen med fem segrar, en andraplats och en tredjeplats i de olika deltävlingarna.

Nu startar satsningen mot 2018, som bland annat rymmer ett EM i Schweiz i 6-13 maj och ett VM i Lettland 4-11 augusti.

I A-truppen ingår samma elva herrar som under 2017. På damsidan försvinner Emma Johansson – samtidigt som tre vassa löpare lyfts upp ur utvecklingslandslaget: Sara Hagström, Lisa Risby och Josefin Tjernlund.

Här är hela A-truppen:

Damer
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Helena Bergman, OK Ravinen
Sara Hagström, IFK Göteborg
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Lisa Risby, OK Kåre
Lina Strand, Göteborg-Majorna OK
Josefin Tjernlund, OK Tisaren

Herrar
Rassmus Andersson, OK Linné
Fredrik Bakkman, IFK Göteborg
Gustav Bergman, OK Ravinen
Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn
William Lind, Malungs OK Skogsmårdarna
Jerker Lysell, Rehns BK
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Albin Ridefelt, OK Linné
Johan Runesson, Tampereen Pyrintö
Oskar Sjöberg, OK Linné
Emil Svensk, Stora Tuna OK

Emma Johansson, som vann VM-guld i stafett i somras och grejade ett VM-brons i medeldistans 2015, har under den gångna säsongen vacklat om sin framtid i Blågult. Nu har 36-åringen bestämt sig för att landslagssatsningen är ett avslutat kapitel.

- Min plan var egentligen att köra till och med hemma-VM i Strömstad. Sedan blev det en bonussäsong. Det har varit en riktigt häftig resa men nu känner jag mig nöjd, säger Emma Johansson.

- Emma har haft en jättefin karriär och det är såklart tråkigt att hon slutar. Samtidigt förstår jag att hon vill prioritera annat, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Att Hagström, Risby och Tjernlund tar klivet upp i A-truppen lär inte förvåna någon som följt världscupen 2017.

- Enkelt uttryckt kan man säga att alla i den spännande trion har slagit genom internationellt i år. De har bevisat att de nu kan vara med och konkurrera på allvar i den yttersta eliten, och alla tre har hög potential i internationella mästerskap, säger Carlsson.

Utvecklingslandslaget 2018 kommer att se ut på följande vis:

Damer
Emma Bjessmo, IFK Lidingö SOK
Linnéa Golsäter, Eksjö SOK
Alva Olsson, Linköpings OK
Johanna Öberg, OK Linné

Herrar
Max-Peter Bejmer, IFK Göteborg
Simon Hector, Snättringe SK
Anton Johansson, OK Orion

Totalt har landslagstruppen bantats en hel del på damsidan. Ifjol fanns 13 damer i utvecklingslandslaget och 5 i A-landslaget. Nästa år blir det 4 namn i utvecklingslandslaget och 7 i A-landslaget. På herrsidan blir det 14 landslagslöpare totalt, bara en mindre än förra vintern.

- Landslagsgrupperna baseras dels på resultat under 2017; vilka löpare visar potential att nå världstoppen i orientering? Sedan har vi också tittat på löparnas utvecklingskurva de senaste åren, berättar Håkan Carlsson, som fortsätter:

- Vi väljer att ta ut lite färre löpare i utvecklingslandslaget i år. Ekonomiskt vill vi under 2018 lägga mer resurser på att höja kvalitén ytterligare på de tekniska förberedelserna och träningarna på vinterns landslagsläger.

Precis som vanligt kommer uttagningstävlingar under våren vara viktiga för vilka som får representera Sverige på efterföljande mästerskap. Inga dörrar har stängts för de löpare som hamnat utanför landslaget:

- Vi vet att många duktiga löpare har bra stöd och möjligheter i sina hemmaklubbar och elitmiljöer, och en landslagsplats nu är inte alls synonymt med en biljett till EM. Till våren är det upp till bevis, för alla. EM-testerna sker i samband med Swedish League-tävlingar i Skåne i mitten av april, säger Carlsson, som uppmanar alla löpare med höga ambitioner att anmäla sig till landslagets öppna samlingar:

- Står man just utanför landslaget är de öppna lägren utmärkta tillfällen att få sparring och träningar i världsklass.

Under vintern står följande på landslagets program: höstsamling med öppna platser i Kolmården, teknikläger i Alicante och Madrid, öppet sprintläger i Barcelona samt en öppen samling i Göteborg. Landslagsprogrammet i sin helhet hittas HÄR:

Före höstsamlingen 9-12 november publiceras ett dokumentet på svenskorientering.se vilket presenterar landslagsverksamhetens grundtankar, organisation, uttagningsramar med mera.

- Vi kan konstatera att det ser fortsatt väldigt bra ut för svensk orientering. Toppen är bred; väldigt många löpare har potential att lyckas på mästerskapen, och även utanför dagens trupper finns gott om namn som kan hävda sig på vårens uttagningstävlingar, säger Håkan Carlsson.

Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons