In English
Hoppa till sidans innehåll

IFK Göteborg överlägset i Tiomila

30 APR 2017 09:03
IFK Göteborg infriade favoritskapet och vann Tiomila på ett förkrossande sätt. Segermarginalen till tvåan OK Linné var åtta och en halv minut: - Att vinna Tiomila är något som jag drömt om länge, säger slutmannen Fredrik Bakkman.
  • Uppdaterad: 30 APR 2017 09:07

Årets Tiomila som avgjordes i Partille utanför Göteborg blev mycket utslagsgivande. Fältet sprack upp rejält redan under nattsträckorna.

Huvudfavoriten IFK Göteborg, som vann 2015 och kom tvåa i fjol, var sju minuter bakom täten efter den första sträckan.

Men laget knappade sedan in kontinuerligt på täten och ut på den fjärde sträckan, tävlingens tuffaste utmaning; Långa natten var det Blåvitts Johan Högstrand som tog initiativet:

- Jag har laddat för detta hela vintern. Och det känns väldigt skönt att jag hade dagen när det väl var dags. Jag är väldigt nöjd med mitt genomförande, säger Högstrand.

På den sjätte sträckan gick lagets veteran Jonas Pilblad loss och skapade en ledning på fyra minuter till de närmast efterföljande lagen. Den ledningen krympte till en minut när det var dags för den åttonde sträckan. Där sprack fältet rejält. IFK Göteborgs Max Peter Bejmer gjorde en kalassträcka samtidigt som närmast bakom bommade rejält.

- Jag hade ju ingen koll på vad som hade hänt bakom mig, så när jag hörde speakern prata om att det var närmare tio minuter till gruppen bakom trodde jag inte att det var sant. Det kändes helt absurt. Jag är väldigt nöjd med sättet jag genomförde loppet. De gånger jag var osäker vågade jag sänka farten för att inte riskera att göra några misstag, säger Bejmer vars mycket starka insats gjorde att IFK Göteborg hade en ledning på tio minuter inför de två avslutande sträckorna, och det försprånget hade Eskil Kinneberg och Fredrik Bakkman inga som helst bekymmer att förvalta.

Segermarginalen blev hela 8.35:

- Grabbarna innan gjorde ett grymt jobb. Jag fick ett helt otroligt utgångsläge. Jag kom in i orienteringen bra redan från start och försökte verkligen njuta av slutsträckan. Det känns otroligt skönt att äntligen få vinna Tiomila. Det är något som jag drömt om länge, säger Fredrik Bakkman som tidigare bland annat blivit världsmästare i stafett.

Det blev trippelt svenskt i topppen. Förra årets vinnare Södertälje-Nykvarn gjorde en ny stark insats och sprang in på tredje plats, och Uppsalaklubben Linné gjorde sin bästa insats någonsin i Tiomilas herrtävling och slutade tvåa:

- Vi är otroligt nöjda. Äntligen fick vi till det igen på Tiomila, säger slutmannen Albin Ridefelt som hade en tät kamp på slutsträckan med Koovees Daniel Hubmann och Södertälje-Nykvarn Jonas Leandersson.

 Nästa års Tiomila avgörs i Nynäshamn.

 

Herrar: 1) IFK Göteborg (Andreas Sölberg, Fredrik Edén, Morten Jarvis Westergård, Johan Högstrand, Marius Thrane Ödum, Jonas Pilblad, Vetle Ruud Bråten, Max Peter Beijmer, Eskil Kinneberg, Fredrik Bakkman), 657.14, 2) Linné (Henrik Löfås, Jan Troeng, Vincent Coupat, Milos Nikodym, Jakob Andersson, Mats Troeng, Rassmus Andersson, Oskar Sjöberg, Lucas Basset, Albin Ridefelt), +8.35, 3) Södertälje-Nykvarn (Johan Ek-Larsson, Kent Ohlsson, Jakob Enmark, Andreu Blanes Reig, Erik Liljequist, Rickard Olsson, Ivar Lundanes, Ralph Street, Eric Börjeskog, Jonas Leandersson), +9.04.

Övriga svenska lag: 8) Lidingö, +18.27, 10) Mora, +35.35, 11) Järla, +36.09, 13) Stora Tuna, +43.09, 16) Ärla, +46.15, 17) Göteborg-Majorna, +46.18, 19) Ravinen, +46.24.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons