In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lars Rönnols MOT SEGER. IFK Göteborg vinner Jukola 2017.

IFK Göteborg tog hem Jukola – första svenska segern på 25 år

18 JUN 2017 10:07
Tidigare i år vann de Tiomila på hemmaplan – natten till söndag stod IFK Göteborg för ytterligare en suverän prestation när laget sprang hem den första svenska Jukola-segern på 25 år. "Det här toppar allt", säger Fredrik Bakkman.
  • Uppdaterad: 18 JUN 2017 12:11

1992 vann Hakarpspojkarna Jukola, men därefter har det bara varit nära, nära för svenska klubblag. Tills nu.

Tidigt i morse, i Joensuu, Norra Karelen, tog den svenska ökenvandringen slut. Efter 7 timmar 31 minuter och 45 sekunder hade Blåvitts norske avslutare Eskil Kinneberg säkrat segern i den finländska orienteringsklassikern. Och det skedde inte utan en skaplig portion avslutningsdramatik.

- Det känns otroligt mäktigt. Det var 25 år sedan ett svensklag vann, och att vi dessutom tar dubbeln i år med Tiomila och Jukola gör det bara ännu större för oss. Just nu är man väldigt glad och väldigt trött, säger Johan Högstrand som sprang andrasträckan och gjorde det fantastiskt bra.

- Det var ett näst intill perfekt lopp. En häftig känsla - att känna lugnet i huvudet och samtidigt kunna trumma på och våga pressa, säger Högstrand.

IFK Göteborg höll i taktpinnen i princip hela natten och inför den sjätte och näst sista sträckan var ledningen över fyra minuter.

Men – sedan krympte avståndet. På sjätte etappen stod Koovees Timo Sild för en urstark prestation och gapet fram till IFK:s Fredrik Bakkman minskade.

- Det var inte min vassaste insats. Jag gjorde två misstag och bjöd väl lite onödigt in Koovee i matchen igen, säger Bakkman som tillsammans med klubbkamraterna fick följa en dramatisk upplösning. 

När Göteborgs avslutare Eskil Kinneberg lämnade arenan ledde han med 1.40 och kände sig hyfsat bekväm. Något som kom att ändras ganska snart. På väg till andra kontrollen kom en tung bom.

- Jag var ganska lugn när jag sprang ut. Men sedan tror jag att jag flyttade greppet på kartan lite fel ... och plötsligt fanns det ingen kontroll där jag trodde att den skulle finnas.

Under tiden som Kinneberg velade runt, smet Koovees schweiziska ess Daniel Hubmann förbi.

- Men jag lugnade ner mig ganska snabbt, när jag väl hittade kontrollen. Sedan såg jag Hubmann, och när jag åter fick en liten lucka kändes det egentligen rätt lugnt. Jag kände mig stark, säger Kinneberg som återtog kommandot vid den femte kontrollen.

Segermarginalen skrevs till 1.06 och ner till trean Pyrintö skilde nästan tio minuter.

Segern var IFK Göteborgs första någonsin i Jukolakavlen. Vinnarlaget bestod av Max Peter Bejmer, Johan Högstrand, Vetle Ruud Bråten, Jonas Pilblad, Fredrik Edén, Fredrik Bakkman och Eskil Kinneberg.

- Det känns väldigt bra! Och det är extra kul eftersom det var så länge sedan ett svenskt lag vann. Det har varit mycket prat om det där, att vi ska ta den första svenska segern på 25 år, så det är riktigt kul att vi klarade det, säger Kinneberg.

Fredrik Bakkman:

- Det var hjärtat i halsgropen ett tag. Riktigt nervigt, men när Eskil väl fick tvåan kände jag att han skulle fixa det. Hubmanns kapacitet är väldigt hög, men jag tränar med Eskil varje dag och vet hur otroligt stabilt han kan orientera. Känslan när vi mötte honom på upploppet slår det mesta.

- För mig personligen är det här större än VM-guldet. Det är det här gänget jag tränar med varje dag, ett kompisgäng som älskar att träna och som alltid gör jobbet.

Johan Högstrand:

- Det blev lite mer nervöst än jag hade hoppats på, men alla vet vad Eskil går för. När det plötsligt var han som skulle jaga kände jag ett lugn. 

Resultat, Jukolakavlen 2017
1. IFK Göteborg, Sverige 7.31.45
2. Koovee, Finland +1.06
3. Tampereen Pyrintö, Finland +9.46
4. Södertälje-Nykvarn, Sverige +10.44
5. Halden SK, Norge +12.16
6. Helsingin Suunnistajat, Finland +15.58
7. Paimion Rasti, Finland +16.05
8. Hiidenkiertäjät, Finland +18.47
9. Frol IL, Norge +18.55
10. OK Ravinen, Sverige +22.01
11. OK Linné, Sverige +22.08
12. Ärla IF, Sverige +22.44
13. Vehkalahden Veikot, Finland +23.58
14. Ikaalisten Nouseva Voima, Finland +24.08
15. Vaajakosken Terä, Finland +24.54

Läs också: Alfta-Ösas revansch - vann Venla

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons