In English
Hoppa till sidans innehåll

Jakt på EM-biljetter i vårvarmt Skåne – Swedish League-premiären om hörnet

08 APR 2018 21:00
På fredag är det äntligen dags för Swedish League-premiär. Många är anmälda till de tre deltävlingarna i Skåne och för den yttersta eliten finns det EM-platser i potten.
  • Uppdaterad: 08 APR 2018 22:33

Swedish Leagues planerade premiär, ultra-SM i Jönköping, ställdes in på grund av snöläget (nytt datum spikat till 4 november), men till helgen inleds alltså serien. På fredag avgörs en sprint i centrala Landskrona, på lördag och söndag blir det lång- respektive medeldistans i Klåveröd. Och det är många som ska springa; i skrivande stund är det cirka 800 som kör sprinten och helgens tävlingar lockar runt 1200 föranmälda löpare per tävlingsdag.

- Det ser mycket bra ut och vi tycker att det är fantastiskt roligt att så många vill komma till våra tävlingar och uppleva vårens ankomst i västra Skåne. Det är helt klart fler föranmälda än vad vi hoppats på, säger tävlingsledare Magnus Thuresson.

För den svenska eliten står inte bara viktiga Swedish League-poäng på spel. De tre loppen gäller även som EM-tester, så här är det upp till bevis för den som inte känner sig säker på en biljett till Lugano i början av maj.

Den enda svensk som har en friplats till EM är Tove Alexandersson, regerande mästarinna både på lång och medel. Alexandersson befinner sig just nu i Schweiz och förbereder sig inför det stundande mästerskapet, men i övrigt kommer alla blågula topplöpare som är hela och friska till start i Skåne.

- Tove är ju redan EM-klar och det ska mycket till om inte de löpare som sprang på medaljnivå internationellt ifjol också kommer med i EM-truppen. Men sedan finns ett antal platser att slåss om, säger förbundskapten Håkan Carlsson, som räknar med att samla en EM-trupp om cirka 20 löpare.

- För att slå sig in i laget behöver man visa att man är i god form, att man kan prestera när det gäller och placera dig högt upp i resultatlistorna helt enkelt, säger Carlsson.

Bland landslaglöparna finns tre som Carlsson inte räknar med till EM på grund av skador: Jerker Lysell, Oskar Sjöberg och Anton Johansson.

Hur EM-relevanta är då Swedish League-tävlingarna i Skåne? På Söderåsen kan en hel del arbete i y-led förläggas, men något alplandskap handlar det knappast om.

- Terrängen är inte jätterelevant, men det är svårt att hitta det i Sverige. Det är lövskog likt på EM, men i Schweiz blir det såklart mycket mer kuperat, säger Carlsson.

Tävlingsledare Magnus Thuresson pratar om en positiv väderprognos och några snöproblem finns inte:

- Vårvädret visar sig just nu från sin bästa sida och prognosen för kommande helg säger växlande molnighet med 12-15 grader och uppehåll. Många har säkert sett bilder från snökaoset i Skåne under de senaste månaderna men det är inget vi har upplevt i västra Skåne. Det är till och med så att Söderåsen som brukar ha en hel del snö har fått mindre snö än vanligt i vinter. Sprintområdet i Landskrona har i princip haft barmark hela vintern.

Vad kan deltagarna se fram emot då? Vad blir det häftigaste som du ser det?

- Jag räknar med att sprinten blir en upplevelse både för deltagarna och för Landskronaborna. Deltagarna får många kluriga vägval att tänka på men de kommer också att uppleva en vacker miljö med många historiska inslag. Landskronaborna får chansen att uppleva orientering på riktigt nära håll och förhoppningsvis kan detta locka nya medlemmar till vår sport.

- På Söderåsen där lång- och medeldistans arrangeras finns det vackra bokskogar, men även många andra fina områden som det är värt att stanna upp en stund för att beundra. Tävlingarna går till stor del inne i Söderåsens nationalpark som framförallt är känd för sina djupa raviner. En del utmanande backar kommer det att bli, framför allt på den längre banorna. Många kontroller ser lätta ut på kartan men håller man inte i orienteringen ända in till kontrollen finns det stora risker för bommar.

Hur är känslan nu då, så här kort inpå? Är allt i fas?

- Det jobbas på för fullt på många olika håll och det mesta börjar falla på plats även om det återstår många detaljer som ska fixas de sista dagarna. Även om jag själv har känslan av att ligga lite efter ibland så finns det många eldsjälar i OK Silva och Rävetofta OK som gör sitt yttersta för att få till riktigt bra arrangemang.

Något annat som du vill tillägga?

- Jag vill hälsa alla hjärtligt välkomna till Swedish League i Skåne 2018!

HÄR hittar du mer info om Swedish League-tävlingarna i Skåne

Skribent: Mathias Karlsson
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons