In English
Hoppa till sidans innehåll

Ridefelt och Ohlsson vann VM-testet på medeldistans

07 JUN 2018 13:07
Järlas Karolin Ohlsson och Linnés Albin Ridefelt vann de svenska VM-testerna på medeldistans, som avgjordes i Lettland. ”Jag är mycket nöjd med sättet jag genomförde loppet på”, säger Ohlsson.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2018 13:52

4-11 augusti avgörs VM i orientering i Lettland. I dagarna avgörs de svenska VM-testerna till de individuella skogsdistanserna (medeldistans och långdistans) i just Lettland, några mil från där sommarens VM-medaljer ska delas ut.
Först på programmet var medeldistanstesterna där Karolin Ohlsson visade att hon konserverat vårens form där hon bland annat sprungit hem dubbla EM-silver i stafett samt vunnit såväl Tiomila som Swedish League.

- Jag inledde loppet på ett riktigt bra sätt. Det var skönt att sätta orienteringstekniken från start. Mot slutet av banan var det några svåra kontroller i ett grönområde där jag gjorde några småmissar. Men på det stora hela är jag mycket nöjd med mitt genomförande, säger Ohlsson som vann 46 sekunder före Göteborg-Majornas Lina Strand, som i sin tur var 20 sekunder före Kåres Lisa Risby.
Den regerande världsmästarinnan Tove Alexandersson stämplade fel och diskades därmed, men Tove har i egenskap av försvarande mästare en friplats på såväl medel- som långdistans. Detta betyder att de svenska damerna får ha fyra löpare till start på såväl medel- som långdistans.
Dagens vinnare Karolin Ohlsson hoppas på att få springa många distanser under VM:
- Jag är sugen på alla distanser. Visst programmet är tufft, men det är vilodagar mellan nästan alla distanser så det ska kunna funka. Men för att det ska kunna bli aktuellt måste jag se till att prestera även på långdistanstesterna på lördag, säger Ohlsson.
På herrsidan var det OK Linnés Albin Ridefelt som var snabbast över de 5,6 kilometrarna.
- Jag var lite osäker inför start. Jag har haft lite bekymmer med en fot den senaste tiden. Under loppet kände jag inte av det alls. Det är teknisk utmanande orientering så det är svårt att gå helt rent. Men jag är väldigt nöjd med sättet som jag genomförde loppet på. Jag har bara gjort tre småmisstag som kostade kanske 10-15 sekunder vardera, säger Ridefelt som vann 46 sekunder före Jonas Leandersson. Trea var Johan Runesson.
Förra året avgjordes VM i Lettlandsgrannen Estland, och det är något som underlättar förberedelserna inför årets VM:
- Jag känner mig bekväm i den här typen av terräng, och det mycket tack vare jobbet vi gjorde inför förra året. Men det finns definitivt skillnader i terrängen. Det är inte riktigt lika ”grönt” här som det var i Estland, så det var bättre löpbarhet än vad det var på VM förra året, säger Ridefelt som sprungit VM på medeldistans de två senaste åren.
Nu stärkte han sina aktier för att ta en VM-plats även årets mästerskap.
På lördag avgörs alltså nästa svenska VM-tester, då är det långdistans som står på programmet. Under nästa vecka tas den svenska VM-truppen ut, därefter tas även den svenska truppen till student-VM, Euromeeting och världscupen i Norge ut. Även till de tävlingarna gäller testerna i Lettland som uttagningstävlingar.

Damer, 4,8 km: 1) Karolin Ohlsson, Järla, 35.56, 2) Lina Strand, Göteborg-Majorna, +0.46, 3) Lisa Risby, Kåre, +1.06, 4) Helena Bergman, Ravinen, +1.40, 5) Sara Hagström, IFK Göteborg, +3.19, 6) Elin Månsson, do, +3.26, 7) Helena Karlsson, Lidingö, +3.36, 8) Josefin Tjernlund, Tisaren, +4.53, 9) Emma Bjessmo, Lidingö, +5.33, 10) Tilda Johansson, Orion, +6.20.


Herrar, 5,6 km: 1) Albin Ridefelt, Linné, 32.43, 2) Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn, +0.46, 3) Johan Runesson, Tampereen Pyrintö, +0.55, 4) Martin Regborn, Hagaby, +1.19, 5) Gustav Bergman, Ravinen, +1.20, 6) Rassmus Andersson, Linné, +3.16, 7) Emil Svensk, Stora Tuna, +3.28, 8) Johan Högstrand, IFK Göteborg, +3.33, 9) William Lind, Malung, +3.42, 10) Anton Forsberg, Stora Tuna, +4.04.


Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons