In English
Hoppa till sidans innehåll

Ridefelts tankar inför VM-debuten

22 AUG 2016 16:56
Efter två sprintdagar flyttar nu VM ut i skogen. Först ut är morgondagens medeldistans som avgörs i Tanum. ”Målet är att göra årets bästa lopp”, säger VM-debutanten Albin Ridefelt.
  • Uppdaterad: 22 AUG 2016 16:59

Fem svenska löpare har redan tagit medalj vid VM på hemmaplan. Jerker Lysell tog som bekant guld i sprinten och ett dygn senare tog Lina Strand, Gustav Bergman, Jonas Leandersson och Helena Jansson brons i sprintstafetten.

Under tisdagen kliver VM ut i skogen när det är dags för medeldistans. Sverige har sju löpare till start, detta då Tove Alexandersson har en friplats efter EM-guldet på medeldistans i maj.

Två av de blågula debuterar i VM. Lidingös Anna Bachman och Albin Ridefelt, OK Linné.

Ridefelt har gjort en mycket stark vår och tog bland annat en pallplats vid världscupen i Polen. Men vid mästerskapsdebuten vid EM i Tjeckien fick han inte till det:

- Jag ville lite för mycket och glömde bort det där som är så enkelt att säga: ”att det handlar ju bara om att göra som vanligt”. Jag var nog lite övertaggad. Men de lärdomarna kommer jag att ha mycket nytta av den här gången, säger Ridefelt som kom 25:a på medeldistansen i Tjeckien.

Men bortsett från det där loppet har han tagit kliv framåt den här säsongen:

- Mitt framgångskoncept har varit att hålla mig skadefri och se till att öka på träningen sakta men säkert, säger Ridefelt som bor i Uppsala.

Och även om det är hemmaplan för svenskarna så är terrängen i Uppsala mycket annorlunda jämfört med vad som väntar i morgon:

- Jag har varit på många landslagsläger i den här terrängen de senaste åren. Jag känner mig bekväm i vad som väntar. Sen har jag försökt att göra träningen VM-relevant även hemma i Uppsala. Det går inte att få det helt likt. Men jag har förberett mig som jag vill.

 

Ja, hur tror du att det kommer att se ut i skogen i morgon?

- Arrangörerna är väldigt duktiga på att hålla det hemligt. Och det tycker jag är väldigt bra. Men vi tror att det kommer att vara en hel del snabb löpning uppe på hällarna. Men det gäller att verkligen vara med i kartläsningen för sedan kommer det handla om att plocka någon lurig kontroll i ett svårare område, säger Ridefelt.

 

Vad är målsättningen?

- Det blir ett tråkigt svar. Men jag vill vara nöjd när jag går i mål. Det är det viktigaste. Sen tror och hoppas jag att jag ska vara bland de tio bästa om det går bra. Det är första gången jag springer VM, jag hoppas att det kommer fler chanser framöver, säger Ridefelt som på måndag återupptar sina läkarstudier efter ett ”plugguppehåll” sedan i januari.

Men först blir det medeldistansexamination i Tanums skogar och på Tanums hällar.

På herrsidan springer även Gustav Bergman och Peter Öberg. Bland tjejerna är det Tove Alexandersson, Anna Bachman Helena Jansson och Emma Johansson som representerar blågult.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons