In English
Hoppa till sidans innehåll

Silver i damstafetten - Mäktig spurt av Karro

12 MAJ 2018 16:53
Det blev ett enormt rafflande avgörande i kampen om silvret och bronset i EM-stafetten. Karolin Ohlsson avslutade starkast och förde Sverige till ett nytt silver. ”Jag är så fantastiskt lycklig”, jublar Ohlsson.
  • Uppdaterad: 12 MAJ 2018 19:29

För andra gången på tre dagar blev det svenskt silver i en EM-stafett. Senast var det sprintstafett.

I dag skogsstafett i Tesserete, i närheten av Lugano.

Lina Strand inledde för det svenska laget:

- Jag gjorde en stabil sträcka. Det kändes tryggt när jag fick min första kontroll. Vi i laget hade bestämt oss för att verkligen kriga hela vägen. Och det har jag verkligen gjort, säger Strand som växlade som femma, halvminuten bakom ledande Schweiz.

På mittsträckan sprang Sara Hagström, som gjorde sin första mästerskapsstafett i det svenska förstalaget.

- Det var jättetufft. Jag är inte riktigt där fysiskt, men jag är väldigt nöjd med sättet som jag genomförde loppet på. Jag kom till fel gaffling på den första kontrollen, men efter det kom jag in i loppet på ett bra sätt, säger Hagström.

På mittsträckan gjorde den schweiziska supertalangen Simona Aebersold ett fantastiskt lopp och spräckte fältet. Hon växlade minuten före hemmanationens förstalag med Elena Roos.

Dock är det bara ett lag per nation som är med och konkurrerar om medaljerna. Så det var de fem lagen som stack ut tre minuter bakom ledande Schweiz som i praktiken gjorde upp om medaljerna.

Och i det gänget fanns Sveriges Karolin Ohlsson. Ohlsson, som tidigare i veckan sprang slutsträckan i det svenska sprintstafettlaget, sprang riktigt stark och såg ut att ha säkrat silvret. Men på den tredje sista kontrollen gjorde hon ett stort misstag vilket gjorde att de jagande lagen kom ikapp henne.

- Jag stod där som ett fån och hittade inte kontrollen. När jag väl hittade skärmen hoppades jag att jag skulle vara ensam. Och så såg jag fem ”pers” där. Men jag tänkte att jag ger mig aldrig. Jag jagade ikapp de andra. När vi närmade oss spurten tänkte jag; ”jag har sprungit tusen intervallpass. Jag har mått som en råtta. Nu ska jag fasen visa dom”, säger Ohlsson.

Och som hon gjorde det. Hon spurtade ifrån den flerfaldiga världsmästarinnan i sprint, Maja Alm, Danmark och förde Sverige till silver.

- Jag är så fantastiskt glad. Vilket gäng vi är, jublar Ohlsson.

Schweiz förstalag (Judith Wyder, Elena Roos och Julia Gross). Det schweiziska andralaget var tvåa i mål, men ”räknas” alltså inte i kampen om medaljerna. Bronset gick till Danmark.

För de svenska herrarna var det en nattsvart dag. Bäst blev det svenska andralaget som slutade elva (de var trettonde lag i mål, men av dessa var två andralag som inte räknas i sammandraget). Här inledde dock Eric Börjeskog starkt och sprang in som tvåa på den första sträckan. Men på mittsträckan hade Rassmus Andersson det tungt, och till slut blev det tolfte plats för blågult.

Det svenska förstalagets möjligheter till en framskjuten placering försvann knappt halvvägs in på förstasträckan när startmannen Johan Runesson gjorde ett stort misstag på väg in mot varvningen. Han växlade över fyra minuter från ledning, och därefter fortsatte tappet.

Guldet gick till Norge före hemmanationen Schweiz och trea blev Frankrike.

I morgon avslutas EM i Schweiz med långdistans.

 

TESSERETE, Schweiz, EM-stafett

Damer: 1) Schweiz (Judith Wyder, Elena Roos, Julia Gross), 105.56, 2) Sverige  (Lina Strand, Sara Hagström, Karolin Ohlsson), +1.19, 3) Danmark (Cecilie Friberg Klysner, Ida Bobach, Maja Alm), +2.11.

Det svenska andralaget med Emma Bjessmo, Lilian Forsgren och Alva Olsson sprang i mål som tia, +8.42. Men det är alltså bara ett lag per nation som räknas i sammandraget.

Herrar: 1) Norge (Eskil Kinneberg, Magne Daehli, Olav Lundanes), 115.40, 2)  Schweiz (Florian Howald, Matthias Kyburz, Daniel Hubmann), +0.30, 3) Frankrike (Nicolas Rio, Lucas Basset, Frederic Tranchand), +1.51, 11) Sverige (Eric Börjeskog, Rassmus Andersson, Jonas Leandersson), +8.22.

Det svenska förstalaget med Johan Runesson, Martin Regborn, Emil Svensk var 25:e lag i mål, 17.56 efter segrande Norge.

Skribent: Mårten Lång
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons