In English
Hoppa till sidans innehåll

Svensk succéstart i världscupen - "Helt tokig spurt"

24 MAJ 2017 17:55
Sverige fick en praktstart på den internationella orienteringssäsongen 2017. En rafflande sprintstafett i centrala Åbo avslutades med att Helena Jansson spurtade ner självaste Maja Alm. "Det känns helt magiskt", säger Jansson.
  • Uppdaterad: 24 MAJ 2017 20:58

Sveriges förstalag med Karolin Ohlsson, Emil Svensk, Jonas Leandersson och Helena Jansson slog till med svensk seger direkt i världscuppremiären. Laget höll sig framme i den yttersta täten hela vägen och när Jonas Leandersson växlade ut Helena Jansson hade Ravinenlöparen två sekunders marginal till schweiziskan Elena Roos och 15 sekunder till danskan Maja Alm.

- Det är en massa lycka i kroppen efter det här loppet, säger Jansson, som sprang axel mot axel med Alm från sista kontrollen och över hela upploppet, och som var precis före sin konkurrent vid mållinjen.

Jansson vintersatsning på just snabbhet har uppenbarligen gett resultat, och efter målgång utbröt ett hejdlöst svenskt kramkalas.

För Maja Alm slutade dagen med dubbel bedrövelse. I efterhand diskades nämligen Danmark, eftersom Alm missat att stämpla en kontroll.

För Sveriges och Helena Janssons del var segern i spurtduellen oerhört viktig, även om den var betydelselös för utgången av just detta lopp.

- Det var en helt tokig spurt. Jag var några meter efter, några hundra meter före mål, och sedan märkte jag att hon fick ingen större lucka och det svarade bra, så jag testade att lägga in en växel till och det tjänade jag på i dag. Det var häftigt. Dels så var det fantastisk kul att bara få möta Maja på den här sistasträckan. Och sedan känna att jag var tillräckligt stark för att ta fighten på slutet, och dessutom dra längsta strået. Det var magiskt.

- Jag hade väntat mig att hon skulle springa om mig någon gång längs banan, men att det dröjde så länge som det gjorde var jag bara glad över.

Vad betyder den här starten på den internationella orienteringssäsongen?

- Jag ser fantastiskt mycket fram emot VM om ett par veckor. Det här var bästa möjliga starten.

Eftersom Danmark diskades knep Schweiz andraplatsen, 13 sekunder bakom Sverige. Trea slutade Storbritannien, +1.13.

I morgon fortsätter världscuptävlingarna i Finland med en individuell sprint.

Resultat, världscupen, sprintstafett, Åbo
1) Sverige (Karolin Ohlsson, Emil Svensk, Jonas Leandersson, Helena Jansson) 53.15, 2) Schweiz (Sabine Hauswirth, Florian Howald, Martin Hubmann, Elena Roos) + 0.13, 3) Storbritannien (Cat Taylor, Peter Hodkinson, Ralph Street, Tessa Strain) + 1.13, 4) Ryssland + 1.19, 5) Finland 2 + 1.39, 6) Norge + 2.25

Skribent: Mathias Karlsson
Epost: Adressen Gömd
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons