In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Victor Lundmark

Sverige testade ovanlig medelterräng

24 OKT 2019 15:27
I Kina fortsätter landslaget att förbereda sig inför världscupens avslutning. I dag fick Gustav Bergman och hans lagkamrater ge sig ut i den, med svenska ögon sett, udda terrängen. ”Det är lite djungelaktigt”, säger Bergman.
  • Uppdaterad: 24 OKT 2019 15:27

Under torsdagseftermiddagen fick det svenska landslaget testspringa i terräng som ska vara relevant för lördagens medeldistans på världscupsavslutningen i Kina.

- Det är lite djungelaktigt. Bambu och märklig undervegetation. En massa saker som fastnar i kläderna, säger herrarnas totalledare Gustav Bergman med strumporna täckta av något som ser ut som små barr.

- Kartan var ganska grov. Man tänker att det ska finnas tre, fyra saker att läsa på när man tittar på den. Sedan kommer man fram och ser att det i verkligheten handlar om trettio, fyrtio saker. Det var lite svårt att urskilja vad som var vad, säger Bergman.

Blev du överraskad?

– Nja, jag hade egentligen inte några förväntningar. Men det är klart att det var speciellt. Det kommer bli en speciell tävling och man får se vem som hanterar det bäst. Det är inte givet att de som brukar vara i toppen kommer vara det den här gången.

Du har koll på nordisk och på kontinental terräng. Är det här något eget eller ligger det närmare någon av de nyss nämnda?

– Jag skulle säga att det definitivt är närmare kontinental terräng. När det gäller kupering och hur höjdformationerna ser ut är det mer likt. Sedan kommer det antagligen bli en del stiglöpning vilket är vanligt på kontinenten. Men det är inte likt Europa på något sätt, så det kommer bli speciellt för alla.

Även den svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson har nära till ordet ”speciell” när han ska beskriva dagens arbetsplats:

– En skog och vegetation som vi inte alls är vana vid. Täta snår, parker, asfalterade stigar. Djupa hålor och gamla gravar. Det är tydligen en gammal vulkan som blivit en minnesplats.
Under dagen har den blågula truppen även hunnit med en sprintträning i en obebodd gammal by.

– Man fick springa inne i husen. Det var väldigt trångt, spektakulärt och häftigt, säger Carlsson.

I morgon får världscupens sista omgång sin officiella start då evenemanget ska invigas. Dessutom väntar ett model event för sprint. De svenska löparna beräknas då ge sig ut på ett eller två lättare träningspass för att kolla på kartan.

HÄR kan du läsa om tv-sändningarna från Kina.

Skribent: Victor Lundmark
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons