In English
Hoppa till sidans innehåll

Premiär för U23-cupen: "Viktigt att sporra"

06 APR 2017 15:34
På lördag inleds årets Swedish League. Samtidigt är det premiär för en ny tävling i tävlingen – U23-cupen. "Den ska sporra och skapa lite större uppmärksamhet kring löpare på väg mot den etablerade senioreliten", säger förbundskapten Håkan Carlsson.
  • Uppdaterad: 07 APR 2017 09:18

Swedish Leagues två första deltävlingar avgörs i östra Blekinge, några kilometer söderut från Jämjö. Det är långdistans på lördag och en medel på söndag och många av landets främsta orienterare dyker upp. Cirka 1100 löpare per dag springer Swedish League eller publiktävlingen Vårracet.

Nytt för i år är att Swedish League kommer att bjuda på en cup i cupen. Det nya formatet heter U23-cupen och är en satsning där Svenska Orienteringsförbundet vill öka fokus på de yngre seniorlöparna.

- U23-cupen kommer köras parallellt med Swedish League och det handlar om löpare födda 1994-1996 som i en särskild cup, dam- och herrklass, får chansen till en bättre utveckling i sin satsning mot den absoluta toppen, säger Tommy Eriksson, ansvarig för de större arrangemangen på Svenska Orienteringsförbundet.

- Vi tror det är viktigt att sporra de yngre löparna på vägen mot att bli etablerade seniorlöpare. U23-cupen blir en cup där de får tävla mot varandra och få lite extra fokus och uppmärksamhet, säger Håkan Carlsson, förbundskapten.

Cupen avgörs på de sex första deltävlingarna i Swedish League, vilket innebär att cupen är klar innan den sista deltävlingen i Swedish League som avgörs i en jaktstart.

Reglerna är enkla och samma format tillämpas som i Swedish League, vilket innebär att det är upp till de 30 bästa som kan få poäng i varje deltävling. Poängen delas endast ut till de som deltar i huvudklass och vid eventuellt delad placering utgår samma poäng till de antal tävlande som delat placeringen. I totalen sammanräknas poängen från löparnas tre bästa deltävlingar, men jaktstarten ingår som sagt inte i U23-cupen.

Poängberäkning ges efter samma skala som för Swedish League, vilket innebär att bäste U23-löpare får 300 poäng, näst bäste 264 poäng osv. Poängtabellen hittar du HÄR.

Fina priser från Team Sportia

Topp-tre i respektive klass kommer vinna priser i form av presentkort på Team Sportia. Segrarna får presentkort på 5000 kronor vardera, tvåorna presentkort på 3000 kronor vardera och treorna presentkort på 1500 kronor vardera.

Cupen är öppen för alla nationaliteter, men de bästa svenska löparna i respektive klass honoreras genom att de får chansen att delta på ett utvalt landslagläger tillsammans med seniorlandslaget under hösten/vintern 2017/2018.

 

Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons