In English
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Fredrik Bredberg TRÖTTA KILLAR. VM-lägret i Estland går mot sitt slut och här väntar en tuff stafetträning.

Tufft, grönt och diffust – här laddar landslaget i VM-terrängen

06 APR 2017 09:29
"Fighting Forest." "Gristerräng deluxe." Den kommande VM-terrängen i Estland bedöms som svårforcerad. "Det är tufft, ibland mycket grönt och diffust. Riktningsorientering blir centralt här", säger Sveriges förbundskapten Håkan Carlsson.
  • Skapad: 06 APR 2017 09:29

Det svenska orienteringslandslaget befinner sig på ett av många läger i Estland. Den här gången bor laget på ett hotell vid Otepää skidstadion. Jerker Lysell (skadad) och Jonas Leandersson (förkyld) saknas. I övrigt är alla A-landslagslöpare och ett stort antal från utvecklingslandslaget på plats.

- Syftet med lägret är att träna bra teknikträningar, som är så relevanta som möjligt för det som väntar på VM i Estland. Det blir två träningar om dagen. På kvällarna analyserar vi träningarna och vad som väntar på VM, förklarar förbundskapten Håkan Carlsson.

Några pass har varit viktigare än andra.

- Vi kör tre prioriterade pass då alla springer med full insats. På de här passen simulerar vi VM-lopp på medeldistans, långdistans och stafett. I övrigt tränar vi lugna teknikpass med fokus på detaljer som blir viktiga att behärska på VM.

Här ett exempel på hur terrängen i Estland kan se ut. Vad vi ser är ett antal gps-spår från en landslagsträning tidigare i veckan, en medeldistans i Kirkuküla.

Vilka har varit era viktigaste lärdomar under det här lägret?

- Riktningsorientering är jätteviktigt, men det är egentligen en hel del saker vi måste tänka på. De här lägren handlar nästan enbart om att göra oss redo tekniskt för vad som väntar på VM. Att kunna springa rätt och fort i den här terrängen.

Hur är läget i laget?

- Generellt ser det väldigt bra ut. Många löpare visar en hög nivå och stämningen är mycket god. Det är härligt att se hur löparna analyserar tillsammans och hjälper varandra framåt i utvecklingen.

Vad har ni hittat på vid sidan av - förutom att bestiga Stora äggberget, Estlands högsta berg som mäter inte särskilt imponerande 318 meter?

- Detta läger har vi valt att inte hitta på så mycket annat. Fokus har legat på: äta, träna, äta, sova kort, träna, äta, analysera, chilla lite, äta, sova ... repeat ... Men sköj det har vi hela tiden!

Vad är det mest udda som har hänt under lägret? 

- Mellan två träningspass hittade vi ett mysigt café med discotoalett, med discolights och Abba-låtar. Mycket uppskattat.

Under onsdagen var det simulering av VM-lången. Några utropstecken där?

- Martin Regborn vann herrklassen trots två minuters bomtid. Han sprang riktigt fort. Helena Jansson och Lina Strand imponerade med snabba tider och blev 1:a och 2:a i damklassen. Det blev svensk trippel i både herr- och damklassen. Kul!

För vissa av löparna avslutas VM-lägret under torsdagen, somliga av dem åker direkt till Blekinge för tävlingar i Swedish League. Några andra stannar kvar och springer WRE-tävlingar i Estland och Lettland till helgen.

MORGONKARTA. Här sticker tjejerna iväg på torsdagens träning. Många pass har det blivit och benen börjar nog kännas lite tunga.

FULT OCH FINT. Terrängen i Estland kan både vara brötig och vacker. Det har Martin Regborn (bilden till vänster) och övriga landslagslöpare kunnat konstatera.

 

Skribent: Mathias Karlsson
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

 

Manage Preferences

Annons