In English
Hoppa till sidans innehåll

2017 års sista Pre-O-tävling?

07 JAN 2018 14:02
Under mellandagarna arrangerades Gran Canaria O-meeting, ett evenemang med 9 olika arrangemang under 6 dagar. Ett av arrangemangen var en Pre-O-tävling som avgjordes den 28 december i en park i staden Cruce de Arinaga på öns östkust.
  • Skapad: 07 JAN 2018 14:02

Tävlingen lockade 50 deltagare från 6 olika länder. Från Sverige var det 5 anmälda. Förutom jag Magnus så var det familjen Åman från OK Vilse 87 som skulle prova Pre-O för första gången. Jag hade en genomgång med dem innan start där jag berättade hur det går till och vad som kan vara värt att tänka på.

Banan som bestod av 20 kontroller gick i en helt flack park med i princip vartenda träd, palm och buske redovisad. Kartskalan var 1:1500. Tidtagningen skedde med Sport Ident och man stämplade med den stiftklämma som hängde vid varje kontrolls syftpinne. Någon tidkontroll fanns inte så vid lika resultat på banan så avgjorde tiden på banan!

Första kontrollen var ett träd eller rättare sagt en palm. Det gick lätt att bestämma vilken palm det var och skärmen satt på rätt sida. Andra kontrollen var ett träd. Lätt falsk kontroll.

Kontroll 3 var trädet, västra sidan. Skärmen satt vid rätt träd men skärmen satt mitt framför trädet från syftpinnen sett d.v.s. skärmen satt på NV sidan. Jag gick även stigen söderut och tittade på trädet rakt västerifrån och även därifrån framgick det tydligt att skärmen satt i NV och inte i väst. En bra falsk kontroll tyckte jag inte minst efter att kontroll 1 var tydligt rätt. Tyvärr hade jag inte rätt för enligt lösningskartan satt skärmen på västra sidan.

Kontroll 4 var kontrolldefinitionen bara stigen men ringcentreringen visade var skärmen skulle sitta. Inte så svår kontroll. Femman var foten av en mur. Ganska lätt. Sexan en lätt enskärmare. Kontrollen satt vid ett annat träd.

Kontroll 7 var ett häckhörn. En lätt kontroll. Kontroll åtta var höjden södra kanten. Borde egentligen varit höjdfoten? Hursomhelst gick jag där länge för precis där den rätta skärmen satt var det ett litet buskage bakom och där tyckte jag att man kunde se att höjden fortsatte söderut ca en meter. Jag falskade kontrollen men det skulle jag inte ha gjort. Mitt andra fel på banan.

Kontroll 9 mellan stenarna var lätt liksom kontroll 10, under tunneln som man fick lösa genom ringcentrering. Kontroll 11 och 12 var två falska kontroller. Inga problem att se att det inte satt någon skärm vid rätt träd respektive sten.

Kontroll 13 var av den typen vi aldrig har i Sverige. Definitionen var öppna ytan så man fick lösa uppgiften genom att ta linjer mellan träd men det var inga problem. Kontroll 14 var ännu en falsk kontroll då det inte satt någon skärm vid rätt träd.

Kontroll 15 hade definitionen sänkan. Lite märklig kontroll på botten av en uttorkad bäckravin. Dock inga problem att lösa kontrollen delvis genom att säkra att den satt rätt genom att ta en linje mellan två träd. Kontroll 16 var väldigt lik kontroll 13. Återigen en öppen yta som man fick lösa genom att ta linjer mellan träd. Kontroll 17 var återigen en falsk kontroll. Ingen skärm vid det rätta trädet.

Kontroll 18 och 19 hade samma 3 skärmar. Definitionerna var beståndsgränshörnen d.v.s. de två flikar som trädkronorna skapade. Om man bara tittade på hur skärmarna satt i förhållande till trädkronornas flikar kändes det som att bägge kontrollerna satt rätt. Dock kändes avståndet mellan de två skärmarna alldeles för kort och dessutom stämde linjer mellan träd, häckar och murhörnen bakom skärmarna bara för en av kontrollerna. Jag valde att falska den ena kontrollen men det var tydligen fel så där kom mitt tredje fel. Sista kontrollen var ett hushörn. En busenkel enskärmare.

Sammanfattningsvis en annorlunda bana med svenska mått mätt men ändå en rolig erfarenhet. Kartan höll god kvalité och arrangemanget var väl arrangerat.

Resultatet då? Någon stämpelsammanställning har jag inte sett till och i resultatlistan står det att jag har 18 rätt av 20 möjliga. Arrangören har troligtvis slarvat vid rättningen för jag borde bara ha 17 rätt enligt lösningskartan. På det blev jag sämsta svensk! Familjen Åman som bara hade med sig två SI-pinnar valde att gå i par. Pappa Ulf gick med sin dotter och han fick 18 rätt. Han hade fel på den falska stenen kontroll 12 samt kontroll 18 som jag också gick bet på. Sonen Gustav som f.ö. går på orienteringsgymnasium gick med sin mamma och de gick fullt! Snacka om lyckad debut. Även en holländare gick fullt och han står som segrare i resultatlistan.

Familjen Åman från Vilshult i Blekinge har alltså talang för Pre-O och de tyckte det var en rolig tävlingsform. Jag gjorde reklam för Pre-O i Syd i april så med lite tur får vi se dem där.

Resultat m.m. finner ni på http://gcom.orientacioncanarias.com/en/results/

/Magnus Sterner, SMOL

Skribent: Magnus Sterner
Till svenskorientering.se
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons