In English
Hoppa till sidans innehåll

Landskamp med omkastningar

18 MAJ 2015 13:43
Årets Nordiska landskamp i PreO avgjordes under PreO i Väst helgen i närheten av Lysekil och Tanumshed. Det var samtidigt ett för-VM inför nästa års VM i Strömstad.
  • Skapad: 18 MAJ 2015 13:43

Detta gjorde att det internationella deltagandet var stort med deltagare från bland annat Storbritannien, Japan, Tjeckien och Italien. Den första tävlingen gick av stapeln på Lördagen i Lysekil. Banan bjöd på stor kontrollvariation där den gick bland vindkraftverk. Sveriges båda lag var fokuserade och tänkte göra sitt bästa för att åter ta hem segern. Vädret var inte det bästa och flertalet deltagare sågs jogga uppför backarna medan de väntade på sin tur vid tidkontrollen samt inför TempO starten. Många deltagare gjorde att det blev långa köer. När de tävlande avslutat sin bana fick de gå vidare till tidkontroll och därefter direkt till starten för TempO. Tävlingen blev på grund av de långa köerna långdragen, men stämningen hos deltagarna var hög. Sent på eftermiddagen konstaterades att Finland 1 kopplat ett grepp om tävlingen och ledde då med två poäng före Norge 1. De båda svenska lagen låg på plats tre respektive fem, tre poäng efter ledande Finland. Sverige 2 var lite snabbare på tidkontrollerna och var därmed bästa svenska lag. Finnen Antti Rusanen vann lördagens tävling och var den enda som fick full pott. Han segrade även i TempO tävlingen där Sveriges Marit Wiksell kom på andra plats. Trea blev Martin Jullum från Norge.
Söndagen grydde med bättre väder och en revanschlust hos de båda svenska lagen. Tre poäng är svårt mot ett bra finskt lag men inte omöjligt. Det visade sig också vara möjligt. Även denna dags tävlingsbana gick bland vindkraftverk och bjöd på varierade kontrollpunkter. Det var allt från skärmar precis framför fötterna till skärmar som satt på långa avstånd i A-kluster. Söndagens tävling vann Marit Wiksell då hon var den enda som gick fullt. Marit blev även totalsegrare individuellt. Erik Lundkvist slutade på en tredje plats.

Landskamp-2015-topp-tre

För övrigt så var det många svenska deltagare högt upp i resultatlistan och det gav utslag i landskampen. Sverige lag 2 gick om både Norge och Finland och vann på 232 p tätt följda av Sverige lag 1 med 231 p. Trea blev Finland med 229 p. Norge tappade till fjärde plats med 228 p. Vandringspokalen är således fortfarande i svenska händer och nästa år gör vi återigen vårt bästa för att den ska stanna i Sverige.

Landskamp-2015-2

Skribent: Anna Råberg
Till svenskorientering.se
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons