In English
Hoppa till sidans innehåll

Rapport 5 från ETOC

24 MAJ 2016 22:51
Tisdag kväll i Jesenik efter lång och omtumlande dag.
  • Skapad: 24 MAJ 2016 22:51

Redan kl. 08.30 var vi på plats på tävlingsplatsen för då skulle de tävlande gå in i karantän. Efter en timmes karantäntid gav sig första sträckans löpare iväg, för Sverige 1 Jens och för Sverige 2 Stig. Ca 15 minuter senare startade Inga för paralympic-laget. Såväl Jens som Stig tog längre tid på sig än förväntat och det var Stig som först kom spurtandes i nedförsbacken mot växlingen. Strax efter kom också Jens spurtande. Inga tog det litet lugnare men hade inte heller förbrukat lika mycket tid.

Var det en svår bana som orsakade tidsåtgången? Svaret från Stig och Jens var entydigt. Ja det var svårt och de var osäkra eftersom det var svart att bestämma läget på kontrollerna bl.a. pga. högt gräs eller nivåskillnader. Såväl Martin och Lennart på andrasträckorna tog igen litet tid och gav sistasträckorna avsedd tid. Men båda hade bra spurt i nedförsbacken mot växlingen. Michael tog lång tid på sig och gav Ola på sista sträckan litet tidsnöd redan från start. Men Michael är förlåten eftersom det visade sig att han gjort ett topplopp.

Sista sträckans deltagare förvaltade uppgifterna väl och kom in inom maxtiden – så även Ola som har en god förmåga att fixa även tidsnöd.

När alla var samlade visade det sig att man hade många olika svar på respektive gaffling och att även tidkontrollerna orsakat bekymmer.

Men största problemet blev ändå resultatgivningen. De första resultatpresentatonerna var så konstiga så att alla insåg att det var något fel. Sedan skedde omräkningar under flera timmar men fortfarande med konstiga resultat. Först när regnet och åskan började närma sig över bergen fick man ordning på resultaten och kunde genomföra den sista tidkontrollen för tredje sträckan deltagare.

För öppna klassen stod det klart att Italien hade en näst intill omöjlig ledning. Däremot hotades Sverige bakifrån av Slovakien. Tidkontrollen var en publikkontroll och vi kunde alla följa dramat där Marit under stor press lyckade avvisa Slovakernas attack. Det var en glad och lycklig Marit som kramades om av lagkamraterna.

För Ola gällde samma situation. Tjeckerna hade Sverige inom räckhåll, men lugnt och stilla fixade Ola guldet under kamraternas jubel.

Hur gick det då för Sverige lag 1? Jens gjorde ett helt gediget lopp som vanligt men varken Lennart eller Erik S, som varit så bra hela våren, hade inte sin bästa dag. De kommer därför att var ordentligt revanschsugna i morgon då TempO avgörs.

To be continued......

Skribent: Owe Fredholm
Till svenskorientering.se
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons