In English
Hoppa till sidans innehåll

Rapport från ECTO i Litauen.

16 JUN 2015 01:51
Vi var sex svenska som åkt över till Litauen för att delta i ECTO 3 och 4 som arrangerades av de kommande organisatörerna av VM 2017. För egen del var jag mest intresserad av att få ett intryck av tävlingsarrangemangen mm.
  • Skapad: 16 JUN 2015 01:51

På fredagseftermiddagen arrangerades först en stafett – tre manna med totalt 30 kontroller – och därefter ett TempO-del1 om 4 stationer á 5 kontroller. Tävlingen gick i ett parkområde nästan i centrala staden i Kaunas på en udde vid sammanflödet av floderna Neris och Nemunas.

Det var således en utpräglad parkorientering med mycket begränsad brunbildsläsning utan än mer att hitta linjer. Marginalerna för Z-kontroller var också mycket små. Totalt deltog 14 lag varav familjelaget från Linné lyckades ta tredje plats efter Ukrainas 1:a och 3:e lag. Femteplatsen togs av SWE Öst/Väst med Lasse, Göran och Ingemar.

TempO-del1 var minst sagt knepigt. Åter små marginaler men efter två missar på första stationen så gick Martin fullt på de återstående. Vi övriga fortsatte med missandet och hamnade långt ner på listan medan Martin toppade den.

Så till den första ECTO-tävlingen. Även den gick i centrala Kaunas nu på en rätt stor ö i floden Nemunas. Ön bestod av två delar. I den östra delen en fantastisk byggnad helt i glas som visade sig vara en basketarena av sällan skådat slag, Zalgiris Arena – värd att kolla upp.

I den västra delen av ön, en stor park där PreO höll till med 24 kontroller i pressande värme och åska på avstånd. Om det var mycket linjer på fredagen så var det bara linjer på dagens bana. Martin hade verkligen tagit fasta på det från fredagen och när jag försökte lösa kontroll två, en liten näsa ca 5 m från stigen med kurvläsning så missade jag medan Martins lösning var en linje mellan busken vid stigen och sjunde trädet från höger på andra sidan floden. Han fick rätt!!

Nu visade det sig att Anna Jacobsson och Martin fixade de flesta linjerna och gick i topp med "bara" tre fel och där Anna var två sekunder snabbare på tidkontrollerna. Vi andra svenskar samlade fel i en stor behållare. Resultatlista hittar Du här.

AnnaMartin-ECTO_20150614

Dagen avslutades med ytterligare tre stationer på TempO. Den fjärde tilltänkta stationen ströks, den stod under vatten. Martin behöll styrkan, tre fel på första stationen men fullt på resterande stationer. Det ledde fram till en totalseger, ganska överlägsen. Resultatlistan hittar Du här.

Tredje dagen, ECTO 4, gick litet utanför Kaunas, västerut i ett skogsområde nära villabebyggelse. Nu blev det brunbildsläsning men ganska svår sådan och åter små marginaler på de falska kontrollerna. Hela 28 kontroller skulle klaras av och de låg koncentrerade i tre olika områden. Enligt skandinavisk smak mycket roligare bana men svårt. Vad sägs om att lördagens toppduo Anna och Martin hade 9 respektive 8 fel. Nu lyckades två tävlande komma i topp med 5 fel. Martin blev 10:a på 8 fel och nästan lika bra lyckade Lasse med "endast" 10 fel vilket också Ingemar hade men han drog också på sig två tidsfel. Resultaten Hittar Du här.

Man gjorde också en sammanräkning av de tre individuella tävlingarna, ECTO 3 och 4 samt TempO och då segrade Martin i totalen. Sammanställningen hittar Du här.

Slutet gott i alla fall. Kaunas var en fantastiskt fin stad och för första gången i år en PreO-tävling i riktigt vackert väder.

Skribent: Owe Fredholm
Till svenskorientering.se
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons