In English
Hoppa till sidans innehåll

Sista etapperna i årets ECTO – Europacupen i TrailO

22 OKT 2014 16:32
En svensk klasseger och en tredjeplats blev den svenska skörden från tävlingarna i Tjeckien.
  • Skapad: 22 OKT 2014 16:32

Första dagens tävlingar gick i ett mycket speciellt skogsområde ca en timmes bilfärd norr om Hradec Králové som i sin tur ligger ca en timme öster om Prag. Vad var då så speciellt med tävlingsområdet? Innan start så såg det ut som vilket barrskogsområde som helst med långa svepande höjder med mjuka sänkor och dalar. Direkt efter start kom vi dock ner i en dalgång med höga branter och stenpelare som reste sig 20-30 meter rakt upp. I mellanrummen var det dessutom massor med små branter och liknande. Mycket svart på kartan men intressant och bra PreO-terräng. Banläggaren Libor Forst hade också lagt en bra bana. Tre deltagare prickade alla 21 kontrollerna rätt med Ivo Tisjlar CRO i topp. Sedan kom fyra svenska med ett fel på platserna 4-12. En märklig sak var att vi sedan fick åka sju mil söderut för att ta tidkontrollerna som man lagt i området där eftermiddagens TempO skulle avverkas.
Alla resultat hittar Du här.

På lördagseftermiddagen hade vi sedan TempO, nämligen kvalificeringsrundan med fyra stationer á 4 kontroller. Martin Fredholm slog till och vann kvalificeringen med alla kontroller rätt och 104 sekunder. Han följdes tätt av Lars Jacob Waaler, endast 3 sekunder efter med en missad kontroll. Ytterligare tre svenskar gick vidare till söndagens final. Resultaten hittar Du här.

Andra dagens PreO-bana var motsatsen till lördagens bana. Från 5 meters ekvidistans till 0,5 meter ekvidistans och en golfbana, det skall precisionsorienterare behärska. Det gjorde vi också. Bäst lyckades Ola Jansson med alla 23 kontrollerna rätt och en andra plats på etappen. Sedan följde en rad svenskar med ett och två fel. Hela resultatlistan hittar Du här.

De som kvalificerade sig till TempO finalen hade tidig start i PreO:n för att sedan åka till TempO-finalen som gick i samma område som på lördagen. Bäst i finalomgången av svenskarna var Lennart Wahlgren som avancerade till fjärde plats. Martin Fredholm som ledde hade det kämpigare och dalade något med höll sig kvar på pallen med en slutlig tredjeplats. Resultatlistan hittar Du här.

Eftersom ECTO-etapperna samtidigt var Tjeckiska mästerskap så räknade man ihop etapperna och delade dessutom upp i paralympisk klass och öppen klass. Tack vara andra dagens fullträff gick Ola Jansson upp i topp och vann sammanlagt i den paralympiska klassen. I den öppna klassen blev Martin Fredholm fyra precis före Lennart Wahlgren.

Omdömet om tävlingarna är positivt. Kartorna var bra – för att inte säga mycket bra. Banorna var också bra och rättvisa samtidigt som de var omväxlande. På TempO:t var det kanske litet för många Z-kontroller. På finalomgången var t.ex. den tredje stationens alla kontroller falska. Däremot finns mycket att göra åt administrationen. Resultatgivningen funkade mycket dåligt – tog alldeles för lång tid, dock inte som i Italien.

Skribent: Owe Fredholm
Till svenskorientering.se
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
LänkarSvensk orienterings Instagram:

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons