Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

Träna & tävla


Nedan beskriver några PreO-utövare hur de började med PreO och vad PreO är för dem.


Desiré RexFör mig började PreO-äventyret 2009 med att jag blev gravid och var anmäld till 5-dagars i D21. Eftersom jag skulle ha en nyfödd bebis när O-ringen gick så kom jag på alternativet att byta klass till PreO. Där kunde jag gå med barnvagnen och ändå få ut mycket av Ol-tekniken. Jag hade gått Göteborgs PreO-DM sommaren så jag visste ungefär vad det gick ut på. För att inte komma helt oförberedd till O-ringen så bestämde vi oss för att åka på några tävlingar under våren. William blev också sugen på att testa (han är lite lat så han är glad för att slippa springa). Vi började med vårpremiären i Åhus och blev positivt överraskade både av tävlingsformen, resultaten, människorna och gemenskapen inom sporten. Vi blev snabbt involverade i PreO familjen och vi blev den "nya familjen" som dessutom hade barnen med sig ute på banan!

5-dagars gick över förväntan för både mig och William och våra framgångar väckte intresse för sporten i klubben, de är ju inte sena på att få en anledning att äta tårta! Resultaten gav oss dessutom chans att testa på konkurrensen i Elitklass. Teknikträningen som PreO ger har jag gott av i punkt-orienteringen som är en del i Ol-skytte som är min huvudsatsning några år till.

PreO är en ytterst krävande form av orientering och man måste vara på topp både mentalt och tekniskt för att lyckas. Just därför är det en sådan utmaning och härlig känsla när man sätter kontrollerna! Exaktheten i sporten tar fram perfektionismen i mig och man får många lärorika diskussioner. Jag kommer absolut fortsätta med PreO, jag har massor kvar att lära och ser fram emot många spännande fina tävlingar!

/Desiré Rex, 1:a natt-SM i PreO 2010

 

Ken GammelgårdÄntligen en idrott där det inte spelar någon roll hur fysiskt snabb eller stark du är, bara du kan tänka klart och snabbt – denna gren måste jag testa, var min spontana reaktion när jag första gången hörde om PreO av en kompis i början på 2000-talet.

Min debuttävling gjorde jag 2001 i Häverödal och därefter bar det iväg till O-Ringen i Uppland samma år. Då hade jag redan fastnat i denna fantastiska gren och min tävlingsinstinkt hade vaknat. Efter det har jag bara fortsatt med att åka land och rike runt på PreO-tävlingar. Ända bort till Japan har min passion för PreO fört mig.

Det som gör PreOn så unik är att det är den enda idrottsgren där människor med olika fysiska förutsättningar kan tävla jämbördigt mot varandra. Det spelar ingen roll om du har nedsatt rörelseförmåga och använder el-rullstol, som jag själv gör, manuell rullstol, rullator eller bara går dåligt eller hur gammal du är, så kan du tävla under samma förutsättningar mot den yppersta eliten inom orienteringssporten – och till och med slå dem.

För mig är PreO den ultimata, fullt inkluderande sport där jag förenar njutningen av att ta mig ut i naturen med förmågan att vara snabbtänkt och den adrenalinkick tävlingsmomentet ger samt tillfredställelsen över att ha lyckats lösa orienteringsproblemen. Jag hoppas flera ska finna vägen till denna toppengren och utmana sina egna gränser.

Vi ses på PreO-banan.

/Ken Gammelgård, 3:a VM lagtävling i PreO 2006 (tävlandes för Finland)

 

Marit WiksellI precisionsorientering är det förmågan att läsa kartan som sätts på prov. Vid en kontroll finns upp till fem alternativa skärmar och uppgiften är att bestämma vilken av dessa som sitter rätt enligt karta och kontrollbeskrivning. Detta ska göras utan att lämna den lättframkomliga stigen, vilket betyder att även de med någon form av rörelsehinder kan deltaga.

Tävlingsklasserna är endast uppdelade efter svårighetsgrad, vilket betyder att deltagare med olika åldrar och kön tävlar i samma klass.

Tack vare detta har jag fått chansen att lära känna människor som jag annars aldrig skulle ha träffat!

/Marit Wiksell, 1:a EM i PreO 2012

 

Thierry GueorgiouBut the highlight of the camp was definitively the precision orienteering events organized by Pan-Kristianstad. While orienteering in sand dunes terrains, I realized when I saw a big cluster of controls in forest that there might be a Pre-O competition soon here. I checked the SOFT website and discovered that three days of competition were going to take place in Åhus. Yeeeeeeeeeees, I could satiate my biggest passion: discussing hours why the mapmaker had been drawing this fuc%#@g curve like this....

That were great tight competitions perfectly organized, and here you can’t use your legs to beat those guys who have more than 50 years of experience...

Speed doesn’t mean a thing if you don’t have the precision...

/Thierry Gueorgiou, flerfaldig världsmästare i "vanlig" orientering

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:57
Till svenskorientering.se
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link