Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
In English
Hoppa till sidans innehåll

Kompassen ger rätt kurs


Kompassen är ett ovärderligt hjälpmedel för orienteraren. Det är ett instrument som ger rätt väderstreck, och som därigenom hjälper till att orientera kartan i rätt riktning.

Dessutom kan man med hjälp av kompassen ta ut riktningen till en bestämd punkt och därigenom få den exakta kursen man ska följa för att hamna rätt. Läs mer om det längre ner.

Silva Sweden AB, som varit en samarbetspartner till Svenska Orienteringsförbundet ända sedan företagets start på 1930-talet, dominerar världsmarknaden stort när det gäller tävlingskompasser för orienterare. Här nedan finns tre olika Silva-modeller.

Så här tar du ut kompassriktningen

1. Lägg kompasslinjalen (sidan på kompassen) så att den går från den punkt där du befinner dig till den punkt du vill komma till. Kompassriktning-1
2. Håll kvar kompassen i det läge du lagt den enligt punkt 1. Vrid kompasshuset så att linjerna i botten på kompasshuset blir parallella med meridianerna på kartan. (Meridianerna är de tunna, svarta linjer som löper från norr till söder på kartan). Kompassriktning-2
3. Håll kompassen framför dig. Vrid kroppen till dess att kompassnålen (den röda nålen i kompasshuset) sammanfaller med linjerna i botten på kompasshuset, som bilden visar. Nu följer du den kurs som riktningspilen på kompassen visar (se bilden). Kompassriktning-3

Handledskompass

Handledskompass

En handkompass av traditionellt utseende. Kompasser av den här typen är den man oftast stöter på som nybörjare. Fortfarande är den också flitigt använd bland aktiva orienterare.

Tumkompass

Tumkompass

På 1980-talet introducerades tumkompassen på allvar och är idag, framförallt hos yngre orienterare, den mest använda i tävlingssammanhang. Den finns i olika modeller.

Spectra-kompassen

Spectra

I slutet av 1990-talet lanserades en ny kompass, som Silva döpt till Spectra. Den traditionella kompassringen, med gradanvisningar, har ersatts av en färgskala.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:57
Till svenskorientering.se
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link