In English
Hoppa till sidans innehåll

Om sporten


Här är en länk till en intressant skidorienteringsfilm.

Skidorientering är ett roligt sätt att åka skidor. Själva utövandet och genomförandet ger stor tillfredsställelse även för åkare som inte placerar sig i toppen av resultatlistan. I orienteringens natur ligger en belöning åt åkaren varje gång en kontroll hittas och stämplas.

Orienteringsmomentet är inte svårt. Störst avgörande för placeringen i resultatlistan har vägvalet, kartläsnings- och skidåkningsskickligheten. Orienteringstekniskt kan jämförelse göras med fotorientering på ungdomsnivå. Vad gäller fysiska och psykiska krav, tävlingstid, banlängder och till viss del arrangörstekniskt liknar det också fotorientering. Banorna bjuder ofta på ovanliga och spännande spår, ut i annorlunda omgivningar fjärran från motionsspårsmiljön. Skidorientering ger spänning, äventyr och avkoppling, alla skidåkare borde ges möjlighet att använda sin skidåkning på detta sätt.

Som komplement till skidåkning på traditionellt sätt har skidorientering mycket att erbjuda:Vägvalet ger träning i logiskt tänkande.  Kartläsningen ger träning i koncentration. Skidträningenfår man under tiden. 

Det enklaste sättet att beskriva vinterns orienteringssport är förmodligen att ta hjälp av kartan.


På en vanlig orienteringskarta ritas spår in med grön färg. Spårens kvalitét markeras enligt följande grundmodell; spår med full skatebredd (bredare än 2 m) markeras med heldragen grön linje, spår med mindre bredd (1-1,2 m) markeras med sträckad grön linje och ännu smalare och långsammare spår markeras med gröna punkter. Alla spår ska naturligtvis köras upp innan tävlingen och åkarens uppgift blir att välja den snabbaste vägen. Banan ritas in på samma sätt som sommartid, men med kontroller på spår eller i korsning av spår. Åkarens uppgift består i att bedömma vilken väg som just hon/han ska välja för att snabbast komma fram till kontrollen. En skatestark åkare väljer förmodligen en lite längre väg med stor del breda spår, medan en stakåkare kanske kan köra kortare och smalare spår. Att sedan se till att inte köra förbi ett valt spår kan vara nog så svårt i de hastigheter som de bästa åkarna håller.

 

Idag tävlar man i en rad olika distanser för att möta olika typer av problematik och skidorientering. För seniorer och juniorer gäller; sprint,  medel- och långdistans och stafett.

 

Uppdaterad: 07 AUG 2013 16:33
Till svenskorientering.se
.
World Orienteering Day
.
Partners
Banner_bagheera_22.jpg
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765363
E-post: This is a mailto link