In English
Hoppa till sidans innehåll

Olsson laddad inför tufft EM: "Kanske det mest kuperade man någonsin kört"

09 MAR 2020 14:55
I morgon inleds skidorienterarnas EM i Ryssland, sprint står på programmet. Magdalena Olsson är en av favoriterna inför mästerskapet: "Jag tror att jag har bra chanser."
  • Uppdaterad: 09 MAR 2020 12:17

Det svenska laget anlände med flyg till den kända skidskyttestaden Chanty-Mansijsk tidigt på söndagsmorgonen. Efter ett dygns acklimatisering och lättare träning var det på måndagen dags att titta på stadion och terrängen under den officiella träningen.

Chanty-Mansijsk ligger runt 50 mil öster om Uralbergen så rent geografiskt är det i Asien, men tävlingarna som ska avgöras är Europamästerskap och världscupen.

Världscupsäsongen denna säsong blir kort, med två tävlingsomgångar med tre lopp vardera, men efter den första omgången i Vindeln leder Magdalena Olsson världscupen och hon är också en av favoriterna i Ryssland.

- Jag tror att jag har bra chanser, det kommer att bli riktigt fysiskt tufft här så det kommer att handla om att bara köra på och inte ge upp. Det blir kanske det mest kuperade man någonsin kört, säger Olsson, som liksom Erik Rost är regerande Europamästare i medeldistans från Turkiet förra året.

Tove Alexandersson vann långdistansen i Turkiet och två individuella guld på VM i Piteå, men Alexandersson kommer inte till start i Ryssland då hon istället gör en satsning på skidalpinism.

Startar gör inte heller ryska Marija Kechkina som precis har blivit mamma, ett faktum som gör att damklassen är mer oförutsägbar än på länge. Exempelvis tog, förutom Magdalena Olsson även Isabel Sahlén och Linda Lindkvist pallplatser på tävlingarna i Sverige, där för övrigt estniskan Daisy Kudre tog karriärens första seger.

Magdalena Olsson nämner dock ryskan Aljona Trapeznikova som en favorit, mycket på grund av hennes styrka i tuff kupering.

I herrarnas världscup är Markus Lundholm bäste svensk på fjärde plats innan tävlingarna i Ryssland drar igång. Lundholm har öppnat den korta säsongen starkt med placeringarna 3, 5 och 8 i Sverige.

- Det ska bli jättekul att tävla, förhållandena ser bra ut här. Jag tycker att jag var med och visade att jag slåss i toppen och det var ju bara två veckor sedan så jag borde kunna göra samma sak här också, säger Lundholm.

Herrarnas världscup leds av ryssen Andrej Lamov, som bor i Falun och är sambo med Magdalena Olsson. Lamov följs närmast av landsmännen Vladislav Kiselev och Eduard Khrennikov.

Till skillnad från för någon månad sedan då det var betydligt kallare väntas temperaturer runt nollgradigt under den vecka tävlingarna pågår.

Tävlingarna kommer livesändas på Internationella orienteringsförbundets hemsida orienteering.sport med start klockan 10 svensk tid varje tävlingsdag, med reservation för ändringar.

Tävlingarnas hemsida: https://esoc2020.ugrasport.com/

Program:
Tisdag 10/3: Sprint
Onsdag 11/3: Medeldistans masstart
Torsdag 12/3: Sprintstafett
Lördag 14/3: Långdistans
Söndag 15/3: Stafett

Till svenskorientering.se
Partners
bagheera_eventor_paketpris_ol_mars21.gif
 Våra partners
Länkar


Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons