In English
Hoppa till sidans innehåll

Tove taggad inför hemma-VM: ”Ser väldigt mycket fram emot tävlingarna”

18 MAR 2019 11:18
På onsdag inleds VM i skidorientering i Piteå med en långdistans. Den svenska storstjärnan Tove Alexandersson hoppas på fyra häftiga lopp. "Jag ser väldigt mycket fram emot tävlingarna", säger hon.
  • Uppdaterad: 18 MAR 2019 11:18

Förväntningarna är alltid höga på den svenska landslaget i skidorientering. Nu väntar ett hemma-VM och förbundskapten Frans Wickbom ser medaljchanser i varje lopp, och målet är att Blågult även ska vinna stafetterna.

- Konkurrensen är tuff, men vi har många åkare som kan slåss om medaljerna. Vi har sett fram emot detta länge nu, och inte minst ser vi fram emot stafetterna, säger Wickbom.

Den största stjärnan, världsettan Tove Alexandersson, tycks vara helt i fas inför onsdagens premiär:

- Jag ser väldigt mycket fram emot tävlingarna, hoppas att formen ska vara bra och att det blir roliga tävlingar. Jag gillar när det är kuperat, orienteringstekniskt och mycket smalspår. Så jag hoppas att det blir sådana förhållanden på VM.

Alexandersson, som inte vill peka ut någon favoritdistans, får räknas som guldaspirant varje gång hon ställer sig på start.

- Jag fokuserar på ett lopp i taget och har försökt att förbereda mig så bra som möjligt inför alla loppen.

VM bjuder totalt på fyra lopp och tävlingarna kommer att kunna följas gratis via internationella orienteringsförbundets webb-tv-sändningar.

- Vi kommer att göra en kostnadseffektiv liveproduktion som ändå ska ge en rättvis bild av prestationerna. Till exempel använder vi de fiberledningar som grävdes ner inför SM-veckan 2016, men förlänger också ut till smalspårssystemet för att fånga den speciella skidåkningen och vägvalsmomentet. Dessutom kör vi livebilder från åkande kameraoperatörer och självklart finns gps-tracking med som en bärande del i det hela, säger producenten Per Frost, som har mångårig rutin från olika orienteringssändningar.

- Den tittare som gillar exempelvis längdåkning och skidskytte kommer att hänga med bra i sändningarna. Samtidigt ska det vara riktigt intressant för den som lär sig mer om orienteringsmomentet, utmaningen med olika breda spår och höjdkurvorna på kartan.

Tävlingarna kommenteras på engelska av Katherine Bett och Carl Magnusson.

Här är VM-programmet
Onsdag 8.55-12.50: Långdistans
Torsdag 13.10-15.15: Sprintdistans
Lördag 9.50-12.30: Medeldistans (masstart)
Söndag 12.20-15.45: Stafett

Parallellt med VM avgörs även ett Junior-VM, ett Ungdoms-EM och Veteran-VM.

HÄR hittar du IOF:s livesändningar.

Tävlingarna sänds även live av Norrbottens-Kuriren, Piteå-tidningen och Norrländska Socialdemokraten.

HÄR hittar du arrangörens hemsida.

Skribent: Mathias Karlsson
Epost: This is a mailto link
Till svenskorientering.se
Partners
 Våra partners
Länkar
Ut i det fria
full koll

Postadress:
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765360
E-post: This is a mailto link

Annons